İSTANBUL (A.A) -
Babacan, Türkiye Bankalar Birliği yönetimiyle bir araya geldiği toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
İstanbul Finans Merkezi (İFM) projesiyle ilgili paket hazırlığının hangi aşamaya geldiğine ilişkin bir soru üzerine Babacan, İFM konusunda daha önce açıklanmış bir eylem planı bulunduğunu anımsatarak, ''Bu eylem planının gerektirdiği yasal düzenlemeleri şu anda hazırlamak üzereyiz ve önümüzdeki 1-2 ay içinde TBMM'ye sunmayı düşünüyoruz'' dedi.
Babacan, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) yeni yönetimi konusundaki kararı, önümüzdeki hafta sonuna kadar oluşturarak kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi.
Bu yıl dünya konjonktürünün çok değiştiğini ve krizin yeni bir safhasına girildiğini söyleyen Babacan, ''Kriz senaryosu üzerine mi konuştunuz-'' sorusu üzerine, ''Herhangi bir kriz senaryomuz yok. Türkiye'nin önümüzdeki yılla ilgili pozitif bir büyüme beklentisi zaten var. Avrupa'nın resesyona girmekte olduğu da bir gerçek. Avrupa'da, dünyada olup bitenin farkında olarak, 'biz neler yapmalıyız, biz nasıl makul büyüme oranlarını Türkiye'de sürdürebiliriz- Bu tablo içinde bankacılık sektörünün rolü, sorumlulukları nedir-' bunları görüşmüş olduk'' diye konuştu.
Babacan, gelecek yıla ilişkin büyüme rakamlarındaki beklentiler konusunda, orta vadeli programdaki yüzde 4'lük büyüme rakamının, Avrupa'da işlerin orta halli gittiği bir senaryoya göre hazırlandığını, işlerin iyi gitmesi durumunda yukarı yönlü, kötü gitmesi durumunda aşağı yönlü revize edilebileceğini kaydetti. Ali Babacan, her halükarda Türkiye'nin AB'nin en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olacağını söyledi.
Babacan, bankaların hem ihtiyatlı, hem de son derece özgüvenli bir şekilde 2011'i tamamladığını söyleyerek, ''2010 ve 2011 yılı pek çok ülkede bankacılık sektörü için
son derece sıkıntılı yıllarken, bizim bankalarımız hem 2010'da hem 2011'de güzel bir performans ortaya koydular'' dedi.