Başbakan Yardımcısı Babaca'ın konuşmasından satır başları:

G20 platformu krzi zamanında çok önemli adımlar attı ve kriz sonrasında da önelmeler konusunda önemli adımlar attı. Tüm dünyada işsizlik halen devam ediyor. G20'nin küresel toplumun tümüne özel bir hassasiyet göstermesi gerektipğini düşünüyoruz. Dönem başkanlığımızı tanımlayan 3 kelime var. Yatırım, kapsayıcılık, uygulama...

İşsizlikle mücadelede ve sorunlarına ayrıntılı inceleyeceğiz. Kapsayıcılığın ikinci boyutu olarak gelişmekte olan ülkelere bakacağız ve gelişmelerine kartkı sağlayacağız. G20'nin dışında kalan ülkelere de katkı sağlamak gerektiğini düşünüyoruz.

"BUGÜN İTİBARİYLE G20 DÖNEM BAŞKANLIĞINI ÜSTLENMİŞ BULUNUYORUZ"

Bir bakıma sadece sözler değil gerçekte yapılanların takipçisi olacağız. Yatırım olarak gerekli olan yerelere yatırım yapma konusunda incelelemeler yapacağız. Kamu ortak yatırımları tutunda özel sektöre kadar olan kısmı kapsayacak.

Küresel ekonomideki son dönemlerde tartışılmaktadır. Bizde bu tartışmayı dengeli bir şekilde ele almaya çalışıyoruz. Geçtşiğimiz kasım ayında kapsamlı büyüme stratejisi açıklandı. Bugün itibariyle G20 dönem başkanlığını üstlenmiş bulunuyoruz.

2008 yılındaki krizden sonra alt yapı eksikliği oluştu. İlke veye şehir ismi vermeyeyim ama bu su yüzüne çıkmaya başladı. İşte Bunun için her ülke yeni bir yatırım stratejisi geliştirsin istiyoruz. Verimli yatırımlar yapılırsa büyümeye çok büyük katkıları oluyor. Bununla ilgili iyi alanların seçilmesi lazım. Dönem başkanlığı olarak bu durumu vurguluyoruz. Dünya bankasından bu yönde bir çalışma istedik.

"DÜZENLEMELER DEĞİL UYGULAMLAR ÖNEMLİ"

Finansal düzenlemeler in zamanında ve tam olarak düzenlenmesi önemli. Bu düzenlemeler yakın zamanda bitecek ama uygulamaları çok çok önemli. Bu düzenlemeler uyuluyor olması çok öenmli olacak. Uluslararası finansal mimarinde ıalternatif yollara bakacağız ama önemli olan gelişmekte olan ülkelerin gelişmesi. Uluslararası vergi formları, düşük gelirli gelişmekte olan ülkelerin bu durumu dikkate alması gerekitğini düşünüyorum. Enerji dünya çapında kolay erişilebilir olması gerekiyor. Hala ulaşılmamış yerler var. Uluslararası ticaret, kriz öncesi dönemde yüksek oranlarda artarken kriz sonrası malesef azaldı. Ticarette güvenin artması ve daha rahat olması gerekiyor. Hep beraber daha açık daha serbest bir ticaret yapıldığıda herkes kazanıyor ama tam tersi olması durumunda kimse kazanamıyor.

"EN ÖNEM VERDİĞİMİZ KONU..."

İstihdam, daha kaliteli istihdam kurulması önemli. İstihdamsız büyüme malesef dünyada yayılmış durumda. İkllim değişikliği ve finansal, bu alanda değişiklik gören ülkelere destek vereceğiz. Az gelişmiş ülkelerin finansına ihtiyacımız var. Kalkınma, en fazla önem verdiğimiz konulardan biridir. Bu 11 konuyu tek tek ele alacağız ve merkezimize koyacağız, çalışmalar yapacağız. 11 ise yolsuzlukla müğcadele konusudur. Bu durumu etkin bir şekilde hayata geçitmeye çalışacağız. Küresel ölçütte devam etmesi gerekiyor ve daha adil bir dünya gerekiyor. G20 dönem başkanlığı olarak bu dönemde ağır ama bir o kadar da sorumlu başlkanlığımızı yerine getireceğiz.

Dönem başkanlığımız boyunca 4 kere değişik merkezlerde toplanılacak ve çok sayıda da toplantı gerçekleştirilecektir. 2015 yılında yine bir toplantı gerçekleştirilecek. Toplantılar sırasında sadece 1 etkinliğimiz olacak. Rutin toplantılar haricinde de toplantılar yapabiliriz ki bunlar kesinleşmiş durumda değil.

Ali Babacan, geçtiğimiz yıl 1 Aralık 2013'te yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 3 yıl G-20’nin temel yönlendirme mekanizması olan üçlü yapı (Troyka) içerisinde yer alacağını söylemişti.  Avustralya ve Çin ile 'üçlü troyka'yı oluşturan Türkiye, 1 Aralık 2014 tarihi itibariyle başkanlık görevini devraldı.

Babacan, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada, Troyka’nın bir önceki, mevcut ve bir sonraki dönem başkanlarından oluştuğunu ve G-20 bünyesinde devamlılığın sağlanmasında önemli rol oynadığını belirtmişti.

G20

20 Maliye Bakanı ve  Merkez Bankası Başkanı Grubu, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülkeden ve  Avrupa Birliği Komisyonu'ndan oluşuyor. Daha çok İngilizce Group of 20 (20 Grubu) kavramının kısaltması olan G20 adıyla bilinir.

G20 ülkelerini Türkiye, İngiltere,  Japonya,  Kanada,  Almanya,  Fransa, İtalya,  Rusya, Avustralya,  Brezilya,  Arjantin,  Hindistan, Çin,  Endonezya,  Meksika, Suudi  Arabistan, Güney  Afrika, Güney  Kore,  ABD ve  Avrupa Birliği Komisyonu oluşturuyor.

G20'ye üye 19 ülkenin hepsinin milli geliri dünyada ilk 31'de yer alıyor.  Tayvan, İsviçre, Norveç, İran ve Venezüella, ekonomik olarak bazı üyelerden daha büyük olmalarına rağmen G20'de bulunmuyor. Birçok Avrupa Birliği ülkesi de, G20'de bağımsız olarak değil sadece AB Komisyonu olarak temsil ediliyor.