ANKARA (AA) - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, ABD'nin Zeytin Dalı Harekatı'na yönelik tutumuna ilişkin, "Müttefiklerden müttefik gibi davranması beklenir ama maalesef birçok müttefikimiz bu Afrin'e yönelik operasyon karşısında sessiz olmayı tercih ettiler." dedi.

Elvan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, son dönemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Bakan Elvan, Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin bir soru üzerine, Türkiye sınırında göz göre göre bir terör devleti oluşturulmaya çalışıldığını belirterek, buna asla müsaade edilemeyeceğini söyledi.

Türkiye ve bölgeyi tehdit eden bütün terör örgütleriyle her zaman mücadele ettiklerini vurgulayan Elvan, "Afrin'e yönelik operasyonumuz başarılı bir şekilde devam ediyor. Bu konuda kararlılığımızdan vazgeçmemiz asla mümkün değil. Bunu tüm dünyaya ilan ettik." diye konuştu.

Bu konuda müttefiklerden beklenilen desteğin alınamadığını ifade eden Elvan, "Müttefiklerden müttefik gibi davranması beklenir ama maalesef birçok müttefikimiz Afrin'e yönelik operasyon karşısında sessiz olmayı tercih ettiler. Devlet olarak bizim teröre karşı mücadelemizin haklılığına vurgu yapan açıklamalar da oldu ama maalesef üst düzey yöneticilerin sessiz kaldıklarını görüyoruz. ABD bir NATO üyesi, Türkiye de bir NATO üyesi. NATO'nun temel amacı, üye devletlerin dışarıdan gelecek müdahalelere karşı güvenliği sağlamak. Bu noktada NATO ve ABD bunun gereğini yerine getiriyor mu? Hayır." dedi.

Elvan, ABD'nin PKK'yı terör örgütü olarak ilan etmesine karşın bu örgütün Suriye uzantısına destek verdiğine dikkati çekerek, dün açıklanan CIA raporunda da PYD'nin PKK'nın yan kolu olduğunun ifade edildiğini anımsattı.

Raporun dışında CIA'in kendi yayınlarında da bu gerçekliğe yer verildiğini belirten Elvan, şöyle devam etti:

"ABD'nin kendi ulusal hukuk sistemine de bakıldığında bir terör örgütüne destek vermesi doğru bir şey mi? Aslında kendi yasalarını çiğniyorlar yani bir terör örgütüne ABD destek veriyor, bu açık ve net. Bunun bir sorumluluğu olmalı diye düşünüyorum ama maalesef ABD'nin, o bölgede bir terör koridoru oluşturma yönünde bir çaba içinde olduğunu görüyoruz. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Türkiye NATO'ya üye olduğu ilk günden itibaren kendisine verilen görevi layıkıyla yerine getirmiş, her zaman tüm üye ülkelerin desteğini almış ve gerektiği yerde, gerektiği şekilde hareket etmiştir. Afganistan gibi bölgelerde bizim askerimiz gerekli tüm görevleri yerine getirmiştir."

Elvan, söz konusu ülkelerin ileride yanlış yaptıklarını anlayacaklarını, bir terör örgütünün, başka bir terör örgütüne destek verilerek ortadan kaldırılamayacağını söyledi.

Terör örgütlerine karşı mücadelenin devletler tarafından yapması gerektiğini vurgulayan Elvan, şunları kaydetti:

"Bugün DEAŞ'a yönelik en büyük mücadeleyi yapan ülke Türkiye'dir. Genel olarak baktığımızda tüm terör örgütlerine yönelik en güçlü mücadeleyi yapan ülke Türkiye'dir. Burada Türkiye'nin hakkının teslim edilmesi gerekir. Biz bu süreçte son derece açık ve şeffaf bir tutum izliyoruz. Sivillerin zarar görmemesi için Silahlı Kuvvetlerimiz kılı kırk yarıyor ve çok ince, detay bir mücadele sürdürüyor. Buna karşın, 'Terör örgütleriyle mücadele ediyorum.' diye binlerce sivili öldürenler, terör örgütüne yönelik son derece titiz bir operasyon yürüten Silahlı Kuvvetlerimiz için sivillere karşı dikkatsiz davranıyormuş gibi söylemlerde bulunuyor."

Elvan, Zeytin Dalı Harekatı'na yönelik kimi çevrelerin "orantısız güç kullanıldığı" iddiasında bulunduğunu belirterek, "Hangi ülke bugüne kadar orantılı güç kavramını kullandı? DEAŞ'a karşı mücadele ediyoruz, sizler de ediyorsunuz. Onlara karşı da mı orantılı güç kullanacaksınız? Terör örgütüne karşı orantılı güç kullanımı mı söz konusu olacak? Biz bu terör örgütlerini temizlemekle mükellefiz." dedi.

Türk milletinin, devletinin ve güvenlik güçlerinin arkasında olduğunu vurgulayan Elvan, genç, yaşlı herkesin Afrin'e gitmek ve teröre karşı mücadele etmek istediğini dile getirdi.

Elvan, etnik kimliğine bakmaksızın herkesin PYD, PKK ve DEAŞ'a karşı etkin bir mücadele sürdürülmesini istediğini belirterek, "Bizim müttefikimiz gerçek anlamda müttefik olacaksa Türkiye'ye destek sağlamalı, Türkiye'nin yanında olmalı." ifadesini kullandı.

(Sürecek)