Yeni düzenlemeyle vergi mükelleflerinin vergi iade süreçleri hızlandırılırken, sahte belgeyle vergi iadesi alma işlemlerinin önüne geçmek hedefleniyor. Maliye Bakanı, KDV'nin diğer gelişmiş ülkelerdeki gibi Türkiye için de önemli bir gelir kaynağı olduğunu, KDV iadelerinin de büyük önem taşıdığını söyledi. Şimşek, 2013'te 124 milyar lira KDV tahsil edildiğini, bunun 23 milyar lirasının iade edildiğini belirtti ve iade edilen KDV tutarının yüksekliğinin haksız ödemelerin önüne geçtiğini ifade etti.

HAKSIZ ÖDEMEYLE İLGİLİ ÖNEMLİ UYGULAMA

Şimşek, KDV uygulamalarını tek ve anlaşılır bir tebliğ haline getirdiklerini söyledi. Maliye Bakanı yeni uygulamayla, mevzuattaki dağınıklığın giderilmesi, haksız iadelerin önlemlerin giderilmesine yönelik önemli bir uygulamayı hayata geçirmiş olduklarını belirtti. Şimşek, ana hedeflerinin KDV iadelerini daha doğru, etkin ve hızlı bir şekilde iletmek olduğunun altını çizdi.

DÜZENLEMELER NELER?

-123 tebliğ bir tebliğ altında toplanıyor.

-İfadeler güncelleniyor ve konular örneklerle daha açık ve anlaşılır bir hale getirildi.

-Onarım, bakım, istisna maddeleri değişiyor.

-İstisna uygulamalarında genel husus ve esaslar açık bir şekilde ortaya konuldu. Tecil telkin kapsamına ilk kez tarımsal üretim yapanlar da girecek.

-Halen uygulamada olan hızlandırılmış iade süreci yumuşatılıyor. Bu kapsamda bilanço büyüklükleriyle ilgili dört kriterden üçünü sağlamış olması yeterli olacak. Çalıştırılacak işçi sayısı da 300'den 250'e düşürülüyor.

-Tebliğ çalışmasıyla daha fazla mükellefin yararlanılması isteniyor.

-Daha önce sadece imalat ve ihracat yapan şirketlerin yararlanabileceği indirimli teminat uygulaması tüm vergi mükelleflerine genişletiliyor.

-İndirimli teminat uygulaması sistemi kapsamında gerekli koşulları sağlayan mükellefler yüzde 100 teminat yerine yüzde 4 ya da yüzde 8 teminat göstererek alabilecekler.

-Bu şekilde vergi ve finansman yükünde hafifletilmeye gidilmek isteniyor.

SAHTE BELGEYE DAYALI KDV ÖDEMELERİ

-Bu çalışmayla mükelleflerin mağduriyetine yol açan tüm maddeler düzenleniyor. -Mükelleflere delil serbestisi içinde yaptıkları işlemleri delillerle ispatlamalarına izin veriliyor.

-Özel esaslar kapsamından çıkış için net kriterler getirildi. Buna göre özel esas kapsamında sahte belge raporu beş yıl, sahte belge tespiti olanlar 4 yıl geçtikten sonra mücaratlarına gerek kalmadan kapsamdan çıkarılacaktır. Bu uygulamayla 150 bin mükellefin özel esaslar kapsamından çıkması bekleniyor.

İNTERNETTEN TAKİP

-KDV iadelerine ilişkin, mükelleflerin KDV iade taleplerinin daha hızlı ve şeffaf şekilde yerine getirmek üzere Mayıs ayında KDV İade Sistemini internet üzerinden takip edilecek proje tüm Türkiye kapsamında hayata geçiriliyor

-Bu sistemle iade dosyası adım adım takip edilebilecek.

DAHA ŞEFFAF OLMA HEDEFİ

Maliye Bakanı, bu sistemle birlikte bakanlığın tamamen şeffaflaştığını, elektronik ortamda KDV takip sistemiyle herkesin adımları takip edilebileceğini söyledi. Şimşek, mükelleflerin vergi dairelerinin performanslarının da değerlendirilebileceğini söyledi.

KDV ORANLARINDA DEĞİŞİKLİK YOK

Şimşek, KDV oranlarında artış ya da azalma olmayacağını söyledi. Maliye Bakanı, "Gündemde vergi düzenlemesi ve vergi indirimi yok" diye devam etti. (Cnbc-e)