Bakan Yazıcı, son günlerin çok tartışılan konusu kredi kartları ve tüketicilerin bu konuda karşılaştığı sorunlar hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de mayıs sonu itibariyle 56 milyon kredi kartı ve 95 milyon 129 bin adet de banka kartı olduğunu ifade eden Yazıcı, tüketici kredilerinde en yoğun kullanımın kredi kartı aracılığıyla yapıldığını kaydetti.

Vatandaşlara kredi kartı sunmanın bir maliyeti olduğunu ve bankaların da bu kapsamda çeşitli kalemlerde ücret aldıklarının altını çizen Yazıcı, bankaların da bu noktada ölçülü ve "insaflı" davranmaları gerektiğine işaret etti.

Tüketicilerden hakem heyetlerine gelen kredi kartı şikayetlerinin artış gösterdiğini belirten Yazıcı, hakem heyetlerine bu yılın ocak-mayıs döneminde 135 bin 525 şikayet geldiğini söyledi.

Bu çerçevede Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısında konuya ilişkin düzenlemeler yapılarak bankaların tüketiciden faiz dışında aldığı ücret, komisyon ve masrafların Bakanlığın görüşü alınarak, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından belirleneceğini hatırlatan Yazıcı, şöyle devam etti:

"Kredi kartı konusunda adeta kangren olan bir sorunu tedavi ediyoruz. Bankalara, ücretli olarak sundukları kartların yanında, vatandaş talebi doğrultusunda aidat ödemesi olmayan standart kredi kartı verme zorunluluğu da getiriyoruz. Bankalar diğer kartlarına çeşitli özellikler yükleyerek çeşitli ücretlerle müşterilerine sunabilir ama dileyen müşterilerine aidatsız standart bir kredi kartı da verecek. Bu çok önemli bir değişikliktir."

"Kredi kartı harcamalarınızı gelirinize göre yapın"

Bakan Yazıcı, vatandaşların kredi kartı kullanımına ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak, "Vatandaşlar, kredi kartı kullanımında ölçülü olmalı. Kredi kartı kullanan herkes harcamalarını geliri doğrultusunda yapmalı. Sonuçta, kredi kartının aylık ödeme dönemi geldiğinde, bu harcamalar karşınıza çıkacak" diye konuştu.

Bankaların faiz dışı gelir kalemlerinden hangilerini ücretlendirilebileceğine ilişkin listenin BDDK tarafından yapılacağına ilişkin düzenleme getirdiklerini anımsatan Yazıcı, bu noktada tüketici yararını gözettiklerine ve piyasada oluşacak rekabet ortamından da tüketicilerin karlı çıkacağına dikkati çekti.

Bakan Yazıcı, çalışmalarını insanı merkeze alarak yürüttüklerini de dile getirerek, "Vatandaşlarımızın sorunu benim de sorunumdur. Biz sorun üretmek, sorunları devam ettirmek için değil, sorunları çözmek üzere göreve geldik. Bu sorunları çözdüğümüzde, belki de onlardan daha çok ben mutlu oluyorum" değerlendirmesinde bulundu.
 


Kaynak: AA