İş dünyası, küresel krizden hızlı çıkış için hükümetten destek bekliyor. Geçen sene önemli vergi indirimleri sağlayan hükümetin bu konuda ne yapacağı merak konusu olmaya devam ederken, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten olumlu sinyaller geldi. Şimşek, "Malî imkânların ve bütçenin uygun olması halinde sektörel bazda büyümeyi sınırlayan vergilerde indirime gidilebilir." dedi.

Zaman'ın, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de katılımıyla düzenlediği Sektörler Buluşması'nda bir araya gelen iş dünyasının önemli aktörleri, kriz sonrasını konuştu. Patronlar, krizden çıkış sürecinin başladığını ancak hükümetin atacağı bazı adımlarla bu süreci hızlandıracağını ifade ederken, Maliye Bakanı Şimşek, farklı sektörlerdeki KDV ve ÖTV indirim taleplerine de yeşil ışık yaktı.

Türkiye'nin 2010'da önemli bir toparlanma sürecine gireceğini ifade eden Mehmet Şimşek, iki yıl içinde de yüksek büyüme rakamlarına ulaşacağını savundu. Maliye Bakanı, iş dünyasının vergi indirimleiryle ilgili taleplerine, "Malî imkânların ve bütçenin uygun olması halinde sektörel bazda büyümeyi sınırlayan vergilerde indirime gidilebilir." cevabını verdi.

Şişmek, Yunanistan'da ortaya çıkan mali krize atıfta bulunarak, "Şimdi de çok farklı boyutu ile krizi yaşıyoruz. Yeni dönemde devletlerin borcunu ödeyip ödemeyeceği ile devlet borç ödeme krizine giden bir sürecin içindeyiz." ifadelerini kullandı. 'En büyük problem' olarak nitelediği işsizlikle ilgili de şunları söyledi:

"Güney Afrika ve İspanya'da işsizlik 19,5, Belçika'da ise 12,1 oldu. Bu dönemde Türkiye'de de işsizlik bir miktar yükseldi. Özellikle kriz öncesi dikkate alındığında bu oranda 2,7 puanlık bir artış oldu. Birçok ülkeye göre oranın az olmasına rağmen işsizlik problemi Türkiye için önemli bir mesele. Dünya ekonomisindeki toparlanmaya rağmen işsizlik önemli bir sorun olmaya devam edecek."

Verilere göre Türkiye'nin 2010 yılında önemli bir toparlanma sürecine gireceğini, 2011 ve 2012 yılı için ise daha büyük bir büyümenin öngörüldüğünü, küresel krize rağmen Türkiye'ye güvenin devam ettiğini ifade eden Şimşek, "Bizim dönemimizdeki en önemli kazanç güven ve istikrardır. Birçok konuda verdiğimiz tepkide bunu ön planda tutuyoruz. Birçok ülkeye göre bu krizden, mali krizden çıkış stratejisini en erken ortaya koyan ülke Türkiye." değerlendirmesini yaptı.

BUGÜN