Rahim AK

Emlak vergisindeki yüksek tutarlı artışlar ve anlamsız farklılıklar Maliye Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Özellikle 4 yılda bir belirlenen ve emlak vergisinin tutarını belirleyen arsa birim metrekare fiyatlarının vatandaşları mağdur etmesi bakanlığın harekete geçmesine neden oldu.

Edilinilen bilgilere göre Maliye Bakanlığı Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü bünyesinde emlak vergisi oranlarının merkezi bir kurul tarafından belirlenmesi için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışma ile vatandaşların mağdur olmaması ve emlak vergilerinin bölgelerarası afaki vergi farklarını azaltmak için başlatıldığı belirtildi. Diğer yandan belediyelerin arsa birim metrekare fiyatlarını 4 yılda bir yüzde 400-500 gibi astronomik oranda artırmaları oranların merkezi olarak belirlenmesi için geçerli bir sebep oldu.

EKSPERTİZ ŞİRKETLERİ DEVREYE ALINABİLİR

Henüz tartışma aşamasında olan emlak vergilerinin belirlenmesi işinin lisanlı ekspertiz şirketlerine verebileceği ifade ediliyor. Emlak vergisini 2 ayrı hesap belirliyor. Bunlardan ilki binanızın yapısına göre belirlenen bina inşaat değeri. Bu değer Maliye ve Bayındırlık bakanlığı tarafından her yıl yeniden belirleniyor. Bu değere ek olarak 4 yılda bir belirlenen arsa metrekare birim fiyatı ekleniyor.

Bu birim fiyatını da kanun gereği kurulan ilçe takdir komisyonu belirliyor. İlçe takdir komisyonu; belediye başkanı veya vekil edeceği bir memur başkanlığında, ilgili belediyeden bir memur, vergi dairesi başkanının görevlendireceği iki memur, tapu sicil müdürü veya görevlendireceği bir memur, ticaret odasınca seçilmiş bir üye ile ilgili mahalle muhtarından oluşuyor. Ancak fiili olarak belediye başkanı ne istiyorsa vergi öyle belirleniyor.

KİRA VERGİSİNİ DE ARTIRIYOR

Emlak vergisi, biri Mart-Mayıs, diğeri de Kasım 2014 ayında olmak üzere "iki eşit taksitte" ödeniyor. Emlak vergisinin yüksek olmasının diğer bakınca ise kira vergisinde ortaya çıkıyor. Çünkü evi veya işyeri kirada olan vatandaş, emlak vergisi değerinin yüzde 5'i kadar asgari kira geliri beyan etmek zorunda. Evin emlak vergisi değeri 500 bin liraya yükselen ve kiracısından yılda 15 bin lira kira alan vatandaş en az 25 bin TL (500 bin TL'nin yüzde 5'i kadar), kira beyan etmek zorunda. Vatandaş daha düşük gelir beyan edip ödemesi gereken vergiden daha yüksek vergi ödeyecek.