Ankara 4. Vergi Mahkemesi, gelirler kontrolörlerinin, MER-VAK'ın üyelere 'ballı emeklilik' sağlayan paraya 3,5 milyar liralık cezalı vergi tahakkuk ettirmesini haklı buldu. Ancak Danıştay 4. Dairesi, esastan verdiği kararla 4. Vergi Mahkemesi'nin kararını bozdu. Vergi Mahkemesi ilk kararında direnirse davada son sözü Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu söyleyecek.

Danıştay, Maliye ile Merkez Bankası Vakfı (MERVAK) arasındaki davada 30 bin lirayı aşan emeklilik maaşını normal buldu. Yüksek mahkeme, 'ballı emekliliği' önlemek için vakfa 3,5 milyar liralık vergi cezası kesen Maliye'nin aleyhinde karar verdi. 2003 yılında bireysel emeklilik sistemine benzer hizmet verdiğini duyuran vakıftan vergi alınmamasına hükmedildi. Daha önce Ankara 4. Vergi Mahkemesi'nin kararının ardından 4 milyar liralık ihtiyati hacze giden Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yaptığı işlemin yürütmesini durduran Danıştay, esastan verdiği kararla ballı emekliliğe vize vermiş oldu.

Danıştay 4. Dairesi, Ankara 4. Vergi Mahkemesi'nin verdiği kararı bozdu. 29 Aralık 2010 tarihinde oybirliği ile alınan kararda Merkez Bankası'ndan emekli olanların 31 bin lirayı aşan rakamlara varan emekli maaşı almalarının önündeki engel kaldırılmış oldu. Danıştay'ın esastan kararının ardından Vergi Mahkemesi bir üyenin bile 1 milyon liranın üzerinde birikimi olduğu vakıfla ilgili yeni bir karar daha verecek. Vergi Mahkemesi, Maliye'nin kestiği cezayı haklı bulduğu kararında direnirse konu Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu'na gidecek.

Gelir İdaresi'nin 18 Ekim 2010'da T.C Merkez Bankası Mensupları Sosyal Yardımlaşma ve Sandığı Vakfı'na (MERVAK) karşı ihtiyati haciz uygulamasının ardından vakıfta çözülmeler başladı. Bu gelişmeyle birlikte kısa süre sonra haciz işleminin yürütmesini durduran Danıştay, 29 Aralık 2010'da verdiği esastan kararda ise Maliye'yi haksız bularak sistemin önündeki engelleri kaldırmış oldu. Maliye Bakanlığı'na bağlı gelirler kontrolörlerinin yaptığı inceleme yıllardır sır gibi saklanan vakıftan yüklü miktarda alınan emekli maaşlarının sırrını da çözdü. Tespitlere göre vakıfta biriken paranın önemli bir kısmı sadece mensupların maaşlarından yapılan kesintilerden oluşmuyor. Vakfa yapılan banka katkısının 1995 yılında sona erdirildiğine dikkat çekilen raporda 1988-1995 yılları arasında Merkez Bankası tarafından vakfa toplamda 3,6 milyar TL para aktarıldığı tespit edildi. Hazine bonosunda değerlendirilen bu paranın 2006 yılında ulaştığı tutar yaklaşık 7,6 milyar lira olarak hesaplandı. MERVAK 16 Kasım 1987 tarihinde kendi çalışanlarına ek emeklilik ve sosyal güvenlik yardımları sağlamak amacıyla kuruldu. Ancak Maliye tarafından yapılan tespitlere göre banka vakıf üyelerinin bir defaya mahsus olmak üzere vakfın kuruluşundan 20 yıl önceye kadar bulundukları makamdan aldıkları maaş üzerinden primleri yatırılmış. Vakıf 1988 değil 1968 yılında kurulmuş gibi geriye dönük işliyor ve bu 20 yıl için yatırılan primler üyelerden değil Merkez Bankası'ndan aktarılmış. İncelemeler sonrasında Başbakanlık müfettişleri bu paraların iadesi gerektiği yönünde rapor düzenledi. Bu raporun ardından Merkez Bankası, MERVAK'a paraların iadesi için başvurdu. Ancak Vakıflar Genel Müdürlüğü iade için dava açılması gerektiğine yönelik bir rapor hazırladı. Dava konusu miktarın olması gerekenden az olması ve bütün yılları kapsamaması nedeniyle ilk davayı Merkez Bankası kaybetti. Süreci değerlendiren bankaya yakın kaynaklar dava sürecini mesleğe yeni başlayan bir avukatın takip ettiğini belirterek, davayı açanlar ile dava edilenlerin aynı kurumda çalışan kişilerden oluştuğuna dikkat çekti.(samanyoluhaber)