Arıkan, yalnızca geçen yıl Milli Piyango’nun yılbaşı ikramiyesini aşan 37 milyon TL’nin unutulduğunu belirterek, “bu paralar eğitim ve sağlık amaçlı kullanılmalı” önerisinde bulundu.

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı (İSMMMO) Yahya Arıkan, son üç yılda bankalarda unutulup zaman aşımına uğrayarak, kamulaştırılan para tutarının 73 milyon TL’yi geçtiğini belirterek, bu yılki listenin 1 Şubat Salı günü açıklanacağını anımsattı ve hesap sahiplerini “banka mevduatlarını takip etmeleri” konusunda uyardı.

İSMMMO başkanı Arıkan sadece geçen yıl fona devredilen paranın 37 milyon TL olduğunu vurgulayarak, neredeyse her yıl Milli Piyango’nun yılbaşı ikramiyesi kadar bir tutarın bankalarda unutulduğunu ifade etti. Zaman aşımına uğrayan hesaplar içinde dövizin de önemli bir tutara eriştiğini dile getiren Arıkan; “Yapılan hesaplamalara göre son üç yılda Amerikan Doları’nda yaklaşık 9 milyon, Euro’da ise 7.5 milyonluk bir miktar Fon’a geçmiştir” dedi.

Arıkan, Bankacılık Kanunu’nun 62’nci maddesine göre, bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak on yıl içinde aranmayan paraların zaman aşımına tabi olduğunu kaydederek şöyle konuştu:

“Bu tip hesaplar banka tarafından hak sahibine ulaşılamaması halinde, yapılacak ilanı müteakip Fon’a gelir kaydedilmektedir. Oysa bankalar 1 Şubat Salı günü söz konusu kıymetlere ilişkin listeleri kendi internet sitelerinde yayımlayacaklar. Tüm listeler ise aynı tarihte Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından ilan edilecek ve bunları 30 Nisan tarihine kadar görme imkanı var.” İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan söz konusu süre içerisinde başvurulmaması halinde, yasa gereği zaman aşımına uğramış mevduat, emanet hak ve alacakların Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredileceğinin altını çizerek, “Bankada hesabı bulunan hak sahibi ölmüş ise veraset ilamı ve tüm mirasçılarının imzası bulunduğu üst yazı ile ilgili şubeye müracaat etmeleri gerekiyor” diye konuştu.

1 Şubat’ta açıklanacak zaman aşımı hesapları tutarlarıyla birlikte Fon’a geçen paranın dört yılda 100 milyon TL’yi geçmesinin beklendiğini de ileten Arıkan, halkın parasının yine halkın yararına işlere kullanılması gerektiğini dile getirerek bir de öneride bulundu: “Bu paralar sosyal amaçlı kullanılıp, eğitim, sağlık gibi kamunun bire bir yararlanabileceği alanlara aktarılmalıdır.”



Vatan