Geçen yıl mart ayında 53.7 olan yılın ilk 3 ayındaki vergi borcunun tahsilat oranı yüzde 51.8’e inince vergi daireleri alacakları toplamak için harekete geçti. Kanunda yazan düzenlemelere göre e-hacizleri hızlandıran vergi daireleri bankalardaki hesaplar başta olmak üzere e-haciz işlemlerine başladı. Ancak şimdiye kadar bankalar kanalıyla yapılan haciz işlemi yoğun olmadığı için birçok sorun da beraberinde yaşanıyor.

Örneğin 5 bin liralık vergi borcu için milyonlarca liralık mevduatlara bloke konulmuş durumda. Bu durum ise açıkça bilmezlikten kaynaklanıyor. Aslında vergi daireleri ile bankalar arasında yapılan bir protokole göre bankaların sadece haciz miktarı kadar parayı bloke edip geri kalan parayı serbestçe kullandırmaları gerekiyor.

Ancak banka şubeleri bu protokolü bilmediği için e-haciz uygulanan kişinin tüm banka hesaplarını bloke ediyor. Böylece kişi de bankadan para çekemediği için vergi dairesine borcunu ödeyip haczi kaldıramıyor. Ancak eşinden dostundan para bulup yatırması ve haczi kaldırması gerekiyor. Birçok kişi de böyle yapıyor.

Oysa banka kişinin tüm hesaplarını bloke etmiş olsa bile hacze uğrayan kişinin bankaya gidip vergi dairesine olan borcunu ödemesini söylemesi de blokajın çözülüp haczin kaldırılmasını sağlıyor. Banka personeli itiraz etse bile işlemin yapılmasını ısrarla isteyin. Banka işlemi hâlâ yapmıyorsa mahkemeye başvurup ‘mağdur edildiğinizi’ belirtip bankadan tazminat alabilirsiniz. Daha da olmaz ise vergi dairesine gidip haciz konusu paranın bankadan istenilmesini sağlayın.

ŞERH KONULUYOR SONRA HACİZ İŞLEMİ YAPILIYOR

Vergi borcu, borcun rastladığı ayı takip eden ayın 15’inci günü akşamına kadar otomasyon sisteminden alınıyor. Ödeme emri belgesi düzenleniyor ve borçludan 7 gün içinde borçlarını ödemeleri veya mal bildiriminde bulunmaları isteniyor. Ödeme emri belgesi tebliğ edilip borcun verilen sürede ödenmemesi halinde ise vergi dairelerince haciz işlemleri başlatılıyor. Vergi dairelerinin hacze gitmesi için ise belirli bir süre yok. Ancak genellikle 5 yıllık zamanaşımı süresi yaklaşınca hacze gidiliyor. Vergi borcu konusunda en kalabalık grup, motorlu taşıtlar vergisini ödemeyenlerden oluşuyor. Vergi daireleri yaklaşık 2 yıl bu vergiyi ödemezseniz önce otomobile satılamaz şerhi konuyor. Yine ödeme olmazsa tapuya şerh gibi diğer işlemlere e-hacze gidiliyor.

İLK ÜÇ AYDA VERGİ GELİRLERİ NASIL GERÇEKLEŞTİ?



BORCUNUZ OLUP OLMADIĞINI ÖĞRENMEK ARTIK ÇOK KOLAY


Vergi dairelerinin haciz uygulamaları ile mağdur olmamak için vatandaşların borçlu olup olmadıklarını öğrenmeleri aslında çok kolay. Bağlı olduğunuz vergi dairesinden, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde (www.gib.gov.tr) yer alan İnternet Vergi Dairesi uygulamasından, Gelir İdaresi Başkanlığı Kısa Mesaj Bilgilendirme Servisi 1189’a göndereceğiniz SMS ile (Kullanıcı girdi olarak cep telefonunun mesaj bölümüne BORC TCK NO ANNE KIZLIK SOYADI İLK İKİ KARAKTER yazıp 1189’a gönderir) borçlarınız hakkında bilgi almanız mümkün. Ayrıca Vergi İletişim Merkezi 4440189’u arayarak da ödeme yolları hakkında bilgi alınabiliyor.

HANGİ VERGİLER İÇİN HACİZ VAR?

-Gelir
-Kurumlar
-Katma değer
-Özel tüketim
-Motorlu taşıtlar
-Veraset ve intikal vergisi
-Trafik para cezaları
-Nüfus para cezaları
-Tütün ve tütün mamullerine ilişkin cezalar
-Ecrimisiller
-Adli para cezaları
-İdari para cezalar

NELER HACZEDİLEBİLİR?

-Gayrimenkul
-Kara taşıtı
-Deniz taşıtı
-Hava taşıtı
-Banka hesapları
-PTT hesapları
-Hisse tahvil bono
-İş makineleri
-Üçüncü kişilerdeki mal ve hakları


Rahim AK/GAZETE HABERTÜRK