Daha önce vatandaştan aldığı kiralık kasa ziyareti ücreti, kredi izleme bedeli, bozuk para sayma ücreti ve öğrenci bursundan alınan masraf gibi ilginç kesintilerle gündeme gelen bankalar dur durak bilmiyor.

26 milyon lira kazanıyorlar

Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre açık öğretim lisesinde 2011-2012'de 611 bin olan aktif öğrenci sayısı 2012-2013 yılında 804 bin kişiye çıkmış. Kaydını donduran 63 bin öğrenciyle birlikte toplam 868 bin kişi kayıt parası vermiş. Devam eden kayıtlarla birlikte rakamın bu yıl 1 milyon 100 bine ulaşması bekleniyor. Açıköğretim ortaokul bölümünde eğitim gören 217 bin 947 kişiyle birlikte öğrenci sayısı 1 milyon 317 bini buluyor. Her öğrenci yılda iki kez kayıt yeniliyor. Sadece Halk Eğitim Merkezi için yatırılan 5 lira için iki kez masraf alan bankalar yılda 13 milyon 170 bin lira para kazanıyor. Benzer bir rakam Açık Öğretim Lisesi Kayıt Yenileme Kurumsal Tahsilât Programı için alınıyor. Yani bankalar sadece açık öğretim öğrencilerinden yılda 26 milyon lira kazanıyor.

25 lira bölük pörçük

25 TL olan kayıt yenileme bedelinin 20 lirası Ziraat, Vakıf veya Halk Bankası'nın herhangi bir şubesinde Milli Eğitim Bakanlığı hesabına ödeniyor. 5 lira ise Halk Eğitim Merkezi hesabına ödeniyor. Halk Eğitim'in 5 liralık harcı bütün bankalara yatırılabiliyor.

Uyarı yazısı asmıyorlar

Halk Eğitim Merkezi kaynakları, öğrencilerden komisyon kesen bankalar, "Vatandaşa gidin paranızı Halk Eğitim'den isteyin diyorlar" şeklinde bilgi verdi. 27 Eylül'de sona erecek kayıt yenileme başvurularının yoğunlaştığı dönemde Halk Eğitim Merkezi'nin "ATM'lere komisyon alındığına dair uyarı yazısı asın" talebi dikkate alınmamış.

İbreyi iyice kaçırdılar

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Şükran Eroğlu, "İnsanların sırtından para kazanmanın ibresini kaçırdılar. Hakaniyete aykırı. İşletme giderlerinin yüzde 65'ini vatandaştan alıyorlar. Daha önce 65 kalem olarak bildiğimiz masraf çeşidi 100'ü buldu." dedi. Eroğlu, elinde makbuzu olan vatandaşın kaymakamlıklarda bulunan hakem heyetlerine başvurmasını istedi.

Kaynak: Bugün Gazetesi