ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın kestiği 500 milyon liralık fazla mesai cezası bankaları harekete geçirdi. Türkiye Bankalar Birliği (TBB), sorunun çözümü için Ankara’ya çıkarma yaptı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in kapısını çalan TBB Başkanı Hüseyin Aydın, “Denetçiler, ekranların açık olduğu her saati fazla mesai olarak yorumlamış. Ekranın açık kalması personelin o sürede çalıştığı anlamına mı geliyor? Ortada yanlış yorum var” dedi. İki taraf “minimize ceza” için mutabakata varırken, ortak komisyon kurulması kararlaştırıldı. 

TARAFLAR MUTABAKAT SAĞLADI

Bakanlığın birçok bankaya 500 milyon liralık fazla mesai cezası kesmesinin ardından TBB Yönetim Kurulu, sorunun çözümü için Ankara’da temaslarda bulundu. TBB heyeti, dün ilk olarak Bakan Çelik’le yaklaşık 1.5 saat görüştü. Bakanlık, cezanın ocak ayına kadar personelin hesabına yatırılmasını isterken, TBB müfettişlerin olayı yanlış yorumlandığını savundu. Bakan Çelik ise sorunun çözümü için ortak bir komisyon kurulmasını önerdi. Çelik, görüşmede, “Sorunun minimize noktaya çekilmesi konusunda görüş birliğine vardık. Özellikle teftişle ilgili sorunların çözümü, yoruma açık konuların ortadan kalkması konusunda mutabakata vardık” dedi.

PERSONEL HEP ÇALIŞTI MI?

Kritik görüşmeden önce Hürriyet’e konuşan Aydın, “Bu konudaki eksiğimiz, fazlamız nedir bakıyoruz. Denetçiler ekranın açık olduğu her saati fazla mesai olarak yorumlamış. Peki, ekranın açık olması personelin o sürede de çalıştığı anlamına mı geliyor. Biz çalışanlarımızın makul saatlere kadar çalışmasını, ekstra çalışma varsa da borçlu olmamayı isteriz” bilgisini verdi. 

SGK’DA AKSAKLIKLAR VAR

Bakan Çelik ise toplantının ardından SGK’nın veri paylaşımında aksaklıklar olduğunu, bunun üzerinde yapılacaklarla ilgili değerlendirmede bulunduklarını söyledi. Çelik, bankalara kesilen cezayla ilgili, “Hızlı bir şekilde arkadaşlarımız teknik düzeyde çalışmalar yapacaklar ve yaşanan sorunların minimize noktaya çekilmesi konusunda görüş birliğimiz oldu. Kendilerine teşekkür ediyorum” açıklamasını yaptı. Aydın ise “Denetimin bakış açısıyla bizim çalışma koşullarımız arasında uyumsuzluğun giderilmesi hususunda mütalalarda bulunduk” dedi.

Şikâyetle ortaya çıktı

ÇALIŞMA Bakanlığı müfettişleri şikayetler üzerine personeline fazla mesai yaptıran bankaları mercek altına aldı. Denetimlerin ardından birçok bankanın personeline “gönüllü mesai” formu imzalattığı belirlendi. Müfettişlerin bankalara giderek birebir yaptığı görüşmelerin ardından birçok bankaya 500 milyon liralık ceza kesildi. Cezalar tebliğ edilirken, bankaların bu tutarı ocak ayına kadar personelin hesabına yatırması gerekiyor. Buna uymayan bankalar ise 500 milyon liranın üç katı idari para cezası ödemek zorunda kalacak. 

Uygun çözüm bulunmalı

TBB Yönetim Kurulu da Çelik’le yapılan görüşmenin ardından Ziraat Bankası’nda biraraya geldi. Toplantıda ağırlıklı olarak BDDK’nın kredi kartına getireceği  taksit sınırlaması masaya yatırıldı. Ekonominin sağlıklı işlemesi için belli konularda düzenleme yapılmasının doğal olduğunu belirten Aydın, “Düzenlemeler etkilenen kesimler için optimal düzeyde realize edilmeli. Taleplerimizi ekonomi yönetimine iletiyoruz. Her açıdan uygun bir çözümün bulunması gerekiyor” dedi.