Av. Epözdemir, bir kamu bankasının Bayrampaşa Sebze Hali Şubesi’nin müşterisi. Geçtiğimiz 27 Mayıs günü, ofisinin bulunduğu Bakırköy İncirli’deki şubeye gitti. Epözdemir para çekmek istediğini belirtti. Şube yetkilileri paranın çekilebilmesi için 5,25 liralık masraf olduğunu belirtti.

Dekonta "hak şerhi" yazdırttı

Buna rağmen kendisinden masraf alınan Epözdemir, 5,25 liralık masraf dekontunun üzerine, "masrafa ilişkin talep hakkı saklı kalmak üzere" şerhini yazdırttı.

Bankadan çıkar çıkmaz avukatı Murat Ergin'in aracılığıyla dilekçe hazırlayan Epözdemir, kesilen paranın iadesi yönünde talebi bulunan bu dilekçeyi, Bakırköy Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı'na sundu.

Banka müşterisinin, aynı bankanın dilediği şubesinden masraf alınmaksızın para çekme hakkına sahip olduğuna dikkat çekilen dilekçede, yerleşik banka uygulamalarının da "masraf alınmaksızın başka şubelerden de para çekilebileceği" yönünde olduğu kaydedildi.

Dilekçede, haksız şekilde alınan 5,25 liranın 27 Mayıs 2014'ten itibaren yasal faiziyle söz konusu bankanın müşterisi Epözdemir'e iade edilmesi, masraf ve vekalet ücretinin de karşı tarafa ödettirilmesi istendi.

Karar oy birliği ile çıktı

Dilekçeyi değerlendiren Bakırköy Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı, talebi, 14 Ekim 2014'te karara bağladı.

Heyet, dosyada masrafın neden alındığını belirten bir belge olmadığı gerekçesiyle para çekerken kesilen 5,25 liranın tüketici Epözdemir'e iadesine oy birliğiyle karar verdi.

Kararı değerlendiren avukat Fırat Epözdemir, birçok bankanın "masraf" adı altında müşterilerinden haksız paralar aldığını belirterek, "Buradaki başvuruyu yapmamızdaki amaç; 5,25 liranın bankadan alınmasından çok Türkiye'deki insanların bu haksız kazançlar karşısında daha duyarlı olup haklarını aramalarına yöneliktir" dedi.

Banka itirazı geri çekmesini istedi

İtirazın ardından müşterisi olduğu banka şubesi yetkilisinin kendisini arayarak, başvuruyu geri çekmesini istediğini anlatan Epözdemir, bu talebi reddettiğini söyledi.

'MİKTAR DÜŞÜK DE OLSA HAKKINIZI ARAYIN'
Av. Epözdemir, takibini yaptıkları tutarın sembolik olduğuna işaret ederek “Burada önemli olan insanların haklarını aramaları. Miktar düşük de olsa, haksız yere alınan bir ücretin peşine düşülmeli. Ne yazık ki bankalar bir dizi kalemden haksız kazanç elde ediyor. Biz, bu kararla birlikte paranın iadesi için bankaya başvuracağız. Eğer ödeme yapılmazsa icra takibi yapacağız” dedi.