Bankacılık sırlarında bir pencere açılarak, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) banka müşteri bilgileri üzerinden kayıt dışı çalışan ya da maaşı eksik gösterilen işçilerle ilgili bilgilere ulaşması sağlanacak.

Kredi borcunu ödemeyen müşterilerle ilgili kara liste tutma yetkisi Merkez Bankası’ndan Türkiye Bankalar Birliği’ne (TBB) devredilirken, Sermaye Piyasası Kurulu ve Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulu’na İstanbul’a taşınmaları için iki yıl süre tanınacak. Ancak bu süreyi Bakanlar Kurulu uzatabilecek. Tasarıya göre, bankaların müşteri bilgilerinin SGK’ya verilmesi, bankacılık sırrının ifşası olarak nitelendirilmeyecek.

SGK, bankalardan alacağı verilerden hareketle müşterilerin meslek bilgilerine ulaşacak ve bu kişilerin bir işyerinde sigortalı olarak çalışıp çalışmadığını araştırarak kayıt dışı çalışanları tespit edecek. SGK ayrıca bankalardaki maaş hesaplarına yatırılan paralar ile maaş bordrosunda gösterilen paraları karşılaştırarak, primlerin gerçek kazanç üzerinden yapılıp yapılmadığını saptayacak. Takibe uğrayan kişilerle ilgili kara listeler, bundan böyle TBB nezdindeki Risk Merkezi’nde tutulacak. Bankalar Risk Merkezi’ne başvurarak, müşterinin kredi borçlarını düzenli ödeyip ödemediklerini kontrol edebilecek.







Ahmet KIVANÇ / GAZETE HABERTURK