Yerel mahkemenin "Hata yapılmıştır, bankanın kötü niyetli olarak icra takibi başlatmıştır." şeklindeki kararı Yargıtay 19. Hukuk Dairesi’nce bozuldu. Yerel mahkeme kararında direnince konu Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na taşındı. Genel kurul, yerel mahkemenin kararında isabetsizlik bulmayınca Yargıtay 19. Hukuk Dairesi, bankanın kötü niyet tazminatına ilişkin temyizini reddetti.

Konya’da meydana gelen olayda, bir banka, borcu bulunduğu iddiasıyla kredi kartı müşterisine icra takibi başlattı. Bankaya borcu olmadığını belirten vatandaş, icraya itiraz etti. Bunun üzerine banka, Konya 1. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne ‘İtirazın iptali’ davası açtı. İcra takibine maruz kalan vatandaş, bankaya borcunun bulunmadığını, bankanın müşteri isimlerini karıştırdığını öne sürdü. Konya 1. Sulh Hukuk Mahkemesi, davacı banka tarafından aynı adı taşıyan iki müşterinin bilgilerinin birleştirilmesi nedeni ile hata yapıldığını, davacı bankanın kötü niyetli olarak takipte bulunduğu gerekçesiyle davanın reddine ve yüzde 40 kötü niyet tazminatının davacıdan alınarak davalıya verilmesine hükmetti. Mahkemenin bu kararı, banka avukatı tarafından temyiz edildi. Dosyayı yeniden inceleyen Yargıtay 19. Hukuk Dairesi, kararını 24 Nisan 2012’de açıkladı. Daire, davacı banka tarafından başlatılan icra takibine konu alacağın davalı harcamalarından kaynaklanıp kaynaklanmadığı, alacağın varlığı ve miktarının tespiti yönünden bankanın defter ve kayıtları ile dayanağı belgeler üzerinde konusunda uzman bilirkişi marifetiyle inceleme yaptırılmadan eksik inceleme yapıldığı iddiasıyla yerel mahkemenin kararını bozdu.

YEREL MAHKEME KARARINDA DİRENDİ, GENEL KURUL ONADI

Yargıtay’ın bozma kararının ardından dava dosyasını ikinci kez değerlendiren Konya 1. Sulh Hukuk Mahkeme, ilk kararında direndi. Banka avukatı bu kez direnme kararını da temyiz etti. Müracaatı değerlendiren Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 18 Eylül 2013’te mahkemenin direnme kararını uygun bularak, davacı-alacaklı vekilinin kötü niyet tazminatına ilişkin temyiz itirazlarının incelenmesi için dosyayı Yargıtay 19. Hukuk Dairesi’ne gönderdi. Davada son sözü söyleyen Yargıtay 19. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını onadı. Kararda şu ifadelere yer verildi: "Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle, gerektirici sebeplere ve özellikle davacı bankanın davalı ile ilgisi bulunmayan kredi kartı hesap özetine dayanarak icra takibine girişmesinde kötü niyetli olduğunun kabulü ile yazılı şekilde hüküm kurulmasında bir isabetsizlik bulunmamıştır. Davacı vekilinin yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün onanmasına oy birliği ile karar verilmiştir."


 (CİHAN)