Hüseyin Özay

12 EYLÜL ÜRÜNÜ BİR YASA DAHA TARİHE KARIŞIYOR

TÜRK ekonomisinde ‘kara dönem’ olarak nitelendirilen 1980 askeri darbesi sonrasında patlayan ‘banker skandalı’ defteri, 31 yıl sonra tamamen kapatılıyor. Hükümet, banker skandalı sonrasında çıkarılan ve tasfiye işlemlerini düzenleyen 35 sayılı kararnameyi kaldırma kararı aldı. Kararnamenin kaldırılmasına ilişkin düzenleme, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından önceki gün kabul edilen ‘torba yasa tasarısına’ eklendi.

Tasfiye işlemi yıllardır sürüyordu

Torba yasa tasarısı ile tamamen yürürlülükten kaldırılması öngörülen kararname, 12 Eylül askeri yönetimi tarafından çıkarılmıştı. Merhum Turgut Özal’ın mimarlığını yaptığı ‘serbestleşme politikası’ doğrultusunda binlerce banker ortaya çıkmış ve bu bankerler halktan para toplamışlardı. Bankerlerin batması üzerine ise dönemin yönetimi, tasfiye işlemlerini yürütmek, bankerleri cezalandırmak için kararname çıkardı. Kamuoyunda, ‘Kastelli Yasası’ olarak da bilinen kararname ile bankerler tasfiye edilmiş ve işlemleri yasaklanmıştı. Tasfiye işlemleri yıllardır devam ettiği için kararname bugüne kadar yürürlükten kaldırılamamıştı.

İkrazatçılar da geçen yıl kalkmıştı

Torba yasa tasarısının TBMM Genel Kurulu’nda da kabul edilmesinin ardından, banker skandalı defteri yaklaşık 31 yıl sonra tamamen kapatılmış olacak. Böylece 12 Eylül darbesinin ardından Türk ekonomisinde yapılan düzenlemelerden biri daha tarihe karışacak. Hükümet, geçen yıl da 1980’li yıllarda çıkarılan ‘ikrazatçılara’ ilişkin kararnameyi yürürlükten kaldırmıştı. Aynı düzenleme ile ikrazatçıların faktoring şirketine dönüşmelerinin yolu açıldı. Ancak ikrazatçılar faktoringe geçmekte isteksiz davrandı.