Başbakanlık İdareyi Geliştirme Başkanlığı yükseköğretim kayıt işlemleriyle ilgili şikayetleri mercek altına aldı. Kayıt işlemlerindeki bürokrasiyle ilgili hazırladığı raporu da ÖSYM ve YÖK'e gönderdi. Bu çerçevede harekete geçen ÖSYM, 2011 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunun kayıtla ilgili bölümlerinde değişikliğe gitti.

Örneğin, "Kayıt için istenen belgelerin onaysız sureti veya fotokopisi kabul edilmez" ifadesi "Kayıt için istenen belgelerin onaysız sureti kabul edilmez. Ancak aslının getirilmesi suretiyle üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir." olarak yeniden düzenlendi. Bu değişiklikle, kayıttan önce belirlenecek üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgeler üniversite onaylı suretleriyle üniversitelere kayıt yaptırılabilecek. Bu sayede öğrenciler istenilen belgelerin onaylı suretini almak için her hangi bir bedel ya da harç ödemeyecek.

Ayrıca, "Yükseköğretim kurumları, kayıt yaptıracak adaylardan sağlık kurulu raporu isteyebilir." ifadesi, "Yükseköğretim kurumları, kayıt yaptıracak adaylardan sağlık kurulu raporu veya sağlık durumu beyanı isteyebilir." olarak düzenlendi. Bu düzenlemeyle sağlık raporu yerine sağlık durum beyanı veren öğrenciler hastanelere gidip rapor almaktan kurtulacak.

Yapılan değişikliklerle, ÖSYM sınav sonuç belgesi, ÖSYM tarafından elektronik sistemle üniversitelere iletildiğinden, üniversiteler artık bu belgeleri istemeyecek. Sadece ÖSYM sınav sonuç belgesinin bilgisayar çıktısının verilmesi yeterli olacak. Bu sayede sınav sonuç belgesinin aslının alınması için ÖSYM'ye gidilmeyecek ve bu belgenin alınması için herhangi bir bedel ödenmeyecek. Öğrencilerin kayıt işlemlerini hızlandıracak değişiklikleri uygulamayan üniversiteler için Başbakanlık ve YÖK devreye girecek.

GEREKSİZ BELGELERİN ÖĞRENCİYE MALİYETİ 88,50 LİRA

Üniversitelerin değişikliğe direnmesi halinde bürokrasinin idari yük miktarı 154 milyon 568 bin 259 lira. Kayıtta verilen belgeler için her öğrencinin cebinden çıkan para 88,50 lira. Başbakanlık İdareyi Geliştirme Başkanlığı, YÖK ve ÖSYM'ye gönderdiği yazının sonunda bu maliyet hesabını yaptıktan sonra şu uyarıda bulundu:

"Ancak maliyetlerdeki azalma bir ölçüde de YÖK ve ilgili üniversitenin kayıtta isteyeceği diğer belgelere de bağlıdır. Bu konuda yapılan mevzuat taramaları sonucunda; 127 üniversiteden 54 üniversitenin başvuru ve kayıt konusunda düzenleme yaptığı, 73 üniversitenin ise bu konuda hala bir düzenleme yapmadığı tespit edilmiştir.

Üniversitelerimiz, Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik ve ÖSYM'nin yapmış olduğu bu değişiklikleri destekleyici değişiklikleri kendi yönetmeliklerinde yapmaları halinde, öğrencilerimiz kayıtta verilen belgeler için daha az bir maliyet ödeyeceklerdir."


CİHAN