Bugün Gazetesi'nin haberine göre, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerinden yapılan belirlemeye göre 2014 yılı Haziran ayı sonunda 31 milyar 868 milyon lira olan bankaların tasfiye olunacak kredilerinin (batık krediler) toplamı, 2015 yılı Haziran sonunda 40 milyar 90 milyon liraya çıktı. Artış oranı yüzde 25,8 olarak tespit edildi.

'Bireysel'de yüzde 29,1 arttı

- Konut ve otomobil dışındaki bireysel kredilerde tasfiye olunacak kredi miktarı, haziran sonu itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29,1 artışla 7 milyar 12 milyon liraya yükseldi.

- Bireysel kredi kartları alacakları da yüzde 26,8 artışla 6 milyar 804 milyon liraya çıktı

- Konut ve otomobil kredilerindeki kısmi azalmaya karşın, tüketici kredileri ve kredi kartlarındaki toplam batık miktarı da yüzde 24,4 artarak 14 milyar 530 milyon liraya yükseldi.

Perakendede sorun çok

- Toptan ve perakende ticaret ile motorlu araç yedek parça satışı ile tamiri için verilen kredilerde tasfiye olunacak borç tutarı yüzde 35,8 artışla 6 milyar 597 milyon liraya yükseldi.

- batık kredilerde artış; toptan ticarette yüzde 31, perakende ticarette yüzde 47 oldu.

- Batık inşaat sektörü kredileri yüzde 13,5 artışla 4 milyar 127 milyon liraya, tekstil sektörü kredileri de yüzde 8,6 yükselişle 1 milyar 667 milyon liraya çıktı.

Azalan turist otel yatırımlarını vurdu

Turizm sektöründe yaşanan kriz, turizm sektöründe kullanılan otel ve restoran kredilerinde tasfiyeyi artırdı. Söz konusu kredilerde tasfiye olunacakların miktarı yüzde 55,4 artarak 1 milyar 354 milyon liraya çıktı. Gıda, meşrubat ve tütün sanayi sektör kredilerinde tasfiye olunacak tutar da yüzde 12,9 artışla 1 milyar 247 milyon liraya yükseldi.

Somalı esnaf 35 milyon lira borçlu

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Somalı esnaf ve sanatkarların borç batağında olduğunu belirtti.

13 Mayıs 2014'te 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciası sonrasında Soma'da ekonomik ve toplumsal yaşamın durma noktasına geldiğini aktaran Akçay, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi'ne olan borcun 35 milyon lirayı aştığını kaydetti.

Erteleme talep edildi

Diğer bankalardan çekilen kredilerle bu rakamın çok daha yüksek olduğunun altını çizen Akçay, ayrıca Soma'da yaşayan vatandaşların da benzer şekilde bireysel kredi borçları bulunduğunu aktardı. Akçay bütün bankalara olan borçların hiçbir ayrım yapmaksızın ertelenmesi veya yapılandırılması gerektiğini de söyledi.

Ödemeye güç yok

2 Ağustos 2014'te esnafın kooperatife olan borcunun 1 yıl ertendiğini hatırlatan Akçay, şöyle devam etti: “12 Ağustos itibariyle (dün) esnafın ödemesi gereken borç taksit miktarı 1,1 milyon lira. Ancak işlerinde bir düzelme olmadığı için borçlarını ödeyecek güçleri de yok."