ntvmsnbc

İSTANBUL - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), hanehalkı borçluluğunun hızlı bir artış gösterdiğine dikkat çekerek, konut ve taşıt kredisi dışında tüketici kredisi kullanacakların daha temkinli olması gerektiğini, yeni uygulamaların bankaların bahse konu kredi kullandırımlarında daha ihtiyatlı hareket etmelerini sağlayacağını açıkladı.

BDDK, hafta sonu Resmi Gazete'de yayımlanan, konut ve taşıt dışında tüketici kredilerindeki karşılık oranlarını artırmasının ardından yaptığı açıklamada, ihtiyaç ve diğer tüketici kredilerinin gelişiminin banka grupları bazında incelendiğinde bahse konu artışın büyük bir kısmının kamu bankaları ile yerli özel bankalardan kaynaklandığının ortaya çıktığını belirtti.

Açıklamada, "Söz konusu banka grupları için “Nisan 2010 – Nisan 2011 dönemine ilişkin büyüme oranları sırasıyla yüzde 54 ve yüzde 49 olarak gerçekleşti. Bu gelişmeler hem konut ve taşıt kredisi dışında tüketici kredisi kullanacakların daha temkinli olmalarını hem de belirtilen nitelikte kredi kullandırım tercihinde bulunan bankaların bahse konu kullandırımlarda daha ihtiyatlı hareket etmelerini sağlayacak uygulamalar geliştirilmesi gereğine işaret etmektedir" denildi.

İhtiyaç ve diğer tüketici kredilerinin teminatında taşıt veya konut kredilerinde olduğu gibi fiziki bir teminatın genellikle bulunmaması ve uzun vadeler nedeniyle taksit tutarının düşük olması hanehalklarının talebini olumlu yönde etkilediğinin belirtildiği açıklamada, ancak bankaların sermaye yeterliliği hesaplamalarında bahse konu nitelikteki kredilerin yüzde 100 oranında risk ağırlıklandırmasına tabi tutulduğu ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, bireysel krediler 10 Haziran'da 200.4 milyar liraya, bunun 152.7 milyar lirasının tüketici kredisi; tüketici kredilerinin yüzde 46'sının konut, yüzde 4'ünün taşıt, yüzde 50'si ihtiyaç kredisinden oluştuğu belirtildi.