TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde, “belediyeler tarafından otopark  yapmak üzere toplanan bedellerin akıbetinin araştırılması” için kurulan alt  komisyon, çalışmalarını tamamlayarak taslak raporunu hazırladı.
Raporda, belediyelerin, 1 Ocak 1994'te yürürlüğe giren Otopark  Yönetmeliği uyarınca konutlardan otopark bedeli aldığı belirtildi. Yönetmelikte, belediyelere imar planlarının hazırlanması sürecinde  otopark alanlarının belirlenmesi ve yapımı konusunda sorumluluk yüklendiği ifade  edilen raporda, belediyelerce tahsil edilen otopark bedellerinin, otopark yapımı  dışında başka bir amaçla kullanılmasının yasaklandığı kaydedildi.

Belediyelerin bedelini konut sahiplerinden tahsil ettiği otoparkları  yapmaması, yönetmelik kapsamında yapılan otoparklardan ücret alması veya toplanan  otopark bedellerini başka amaçlarla kullanmasının hizmet kusuru oluşturacağı ve  tazmin sorumluluğunu doğuracağı belirtildi. Raporda, “Komisyon, cadde ve sokaklarda bina sakinlerinin kullanımına  sunulması gereken otopark alanlarının belediyeler tarafından 3. kişilere kiraya  verilmek suretiyle, otoparklardan yararlananlardan ayrıca ücret alınmasının  uygunluğu ve yerindeliğinin incelenmeye muhtaç bir olgu olduğu kanısına  varmıştır” denildi.

Belediyelerin, parselinde otopark ihtiyacı karşılanamayan konutlardan  otopark hizmeti karşılığında otopark bedeli tahsil ettiği ifade edilen raporda,  belediyelerin otopark hizmetini tüketicilere sunmasının ilgili kanun ve  yönetmeliğin gereği olduğu kaydedildi.

"UYGULAMADA AYKIRILIK VAR"
         
Raporda, Otopark Yönetmeliğinin “Otopark hesabında toplanan meblağ  otopark tesisi dışında başka bir amaçla kullanılamaz” hükmüne rağmen, uygulamada  mevzuata aykırılıkların tespit edildiği vurgulandı.

Belediyelerden alınan cevabi yazılarda belirtildiği üzere, otopark  hesabında biriken parayla otopark yapıldığı, otopark hizmetine yönelik  kamulaştırma, altyapı çalışmaları ve aydınlatılması gibi harcamalarda  kullanıldığı belirtildi. Mevzuata uygun harcamaların yanı sıra; otopark  bedellerinin, belediyelerce personel alacaklarının ödenmesi, parke ve bordür taşı  ile araç alımı, trafik düzenlemeleri, borçların ödenmesi ve kaldırım yapımı gibi  otopark yapımı dışında farklı amaçlarla kullanıldığının anlaşıldığı belirtildi.

17 BELEDİYENİN OTOPARK HESABINDA PARA YOK, BİRİNCİ İZMİR
         
Raporda, belediyelerin otopark hesabında bulunan meblağ, otopark  bedelleriyle inşa edilen otoparklar ve bunun hangi hizmetlerde kullanıldığına  ilişkin bilgilere de yer verildi.

Buna göre, otopark hesabında en çok para olan il 44 milyon 156 bin TL ile  İzmir Büyükşehir Belediyesi. İzmir Belediyesi toplanan paranın bir miktarıyla bin  184 araçlık otopark yaptı.

İzmir'den sonra otopark hesabında en çok para bulunan belediye Eskişehir  Belediyesi. Belediyenin hesabında 23 milyon 727 bin TL var ve bugüne kadar da 78  bin 104 metrekarelik otopark yapıldı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin otopark hesabında 700 bin 746 TL  bulunuyor. Belediye bugüne kadar 600 araçlık otopark yaptı; yol ve trafik  hizmetlerinde kullandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hesabındaki 755 bin 961 TL var ve  bugüne kadar da 11 bin 821 araçlık otopark inşa edildi.

Antalya, Erzurum ve Gaziantep'in de aralarında bulunduğu 17 belediyenin  otopark hesabında para bulunmuyor. Adıyaman, Artvin, Aydın, Batman, Mersin  belediyeleri ise topladıkları otopark paralarını hiç kullanmadı. Otopark hesabında 2 TL 24 Kuruş bulunan Osmaniye Belediyesi, bugüne kadar  1 otopark yaptı.
         
“İÇİŞLERİ BAKANLIĞI DAHA ETKİN DENETİM YAPMALI"         

Raporda, şöyle denildi:

“Komisyonumuz, belediyelerin tahsil edilen otopark bedellerini  otoparkların tesisinde kullanmadığını, zaman zaman altyapı çalışmaları, yol  yapımı, araç-teçhizat alımı suretiyle kullanılmış olduğunu, yönetmelik  hükümlerinin yürütülmesi ve denetlenmesi ile ilgili mekanizmaların koordinasyon  eksikliği ve sorumluluğun tümüyle üstlenilmemesinden dolayı gerektiği kadar  verimli işlemediğini tespit etmiştir.

Sadece otopark tesisinde kullanılması gereken bedellerin amaca uygun  kullanılmadığı, uygulamaların yönetmeliğe açıkça aykırı olduğu tespit edilmiştir.  Otopark hesabında toplanan meblağın, amacı dışında kullanılıp kullanılmadığıyla  ilgili denetimin İçişleri Bakanlığı'nca daha etkin yapılması gerektiği kanısına  varılmıştır.

Komisyonumuz, görev ve sorumluluklarının gereklerini yerine getirme  konusunda ilgili idareleri uyararak, yönetmelik hükümlerinin yerine  getirilmesinde ihmali olan kamu görevlilerinin idari ve cezai sorumluluklarının  belirlenmesi ve değerlendirilmesi, mevzuat hükümlerinin daha sağlıklı  yürütülebilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması sonuç ve kanaatine  ulaşmıştır.”

Raporda, İçişleri Bakanlığı'ndan, otopark bedellerini mevzuata uygun  olarak kullanmayan belediyeler üzerinde denetimlerini artırmasının istenmesine  karar verildiği belirtildi. Otopark hizmetinin işleyişinde aksamalara neden olan  kamu görevlilerinin sorumluluklarının araştırılmasının istenmesine de karar  verildiği kaydedilen raporda, “Sayıştay Başkanlığı'ndan belediyelerin otopark  hesaplarıyla ilgili işlemlerinin yıllar itibariyle geriye dönük olarak  incelenmesi ve denetlenmesinin istenmesine karar verildi” denildi.



AA