(Cnnturk.com) -- Dünya Ekonomi Forumu'nda katılacağı oturum öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yıldız'dan akaryakıtta indirim müjdesi geldi.

Petrol fiyatlarının son yılların en düşük düzeyine indiği ve bu fiyat değişiminin Türkiye'ye yansıması konusundaki bir soru üzerine Yıldız, akaryakıtların otomatik fiyatlama mekanizmasına sahip olduğunu ve Akdeniz havzasında oluşan CIF fiyatın dolar paritesiyle çarpılmasıyla referans fiyatın oluştuğunu kaydetti.

Yıldız, bu referans fiyatın son 5 günlük ortalaması itibariyle Türkiye'deki mevcut fiyatlardan artı veya eksi yüzde 3'lük bir değişim göstermesi halinde mutlaka bunun fiyatlara yansıdığını belirtti.

Akdeniz Havzası'ndaki motorin fiyatlarının düşüşünün benzin fiyatlarından daha hızlı olduğunu ifade eden Yıldız, "Dün 8-10 kuruş civarında motorinde fiyat düşüşü yaşandı. Ben inanıyorum ki yarın bir gün, kısa süre içerisinde benzin fiyatlarına da aynı şekilde yansıyacaktır. Çünkü otomatik fiyatlama mekanizması bunu öngörüyor. Bir Avrupa ülkesi değiliz. Dolarla alıp TL ile satıyoruz. Oradaki açık pozisyonun doğuracağı eksiği ham petrol fiyatlarındaki düşüşle balans ediyoruz. Benzinde de motorini izleyen bir fiyat düşüşü tabii ki bunun arkasından gelecektir" dedi.

Sokak lambaları değişiyor

Yıldız, Türkiye'de 17 milyon sokak lambasının olduğunu belirterek, bunlar için yılda 650 milyon TL harcandığını söyledi.

Sokak aydınlatmalarının 2015'e kadar tasarruflu lambalarla değiştirileceğini ifade eden Yıldız, böylece maliyetin 150 milyon TL'ye düşürüleceğini kaydetti.

Yıldız, kamuya yük olmadan ve Hazine'den pay almadan özel sektör tarafından gerçekleştirileceğini belirtti.

Yıldız, "100 birimde 4'te 1'e düşüreceğiz" dedi.

Nükleerde her tehdit bir fırsat

Yıldız, tehdit oluşturan nükleer santrallerin fırsatlarının da bulunduğunu söyledi.

Yıldız, "Her tehdidin bir fırsat yanı olduğunu biliyoruz. Güvenlik sistemlerinin artırılması ve en az elektrik üretimi kadar teknolojik gelişmelerin, sanayi yapısı gelişmeleriyle beraber güvenlik sistemleri artırıldı" diye konuştu.

Bazı ülkelerin, işletmesini ve yaşını doldurmuş santrallerden vazgeçmesini, "nükleer santrallerden vazgeçmek" olarak tercüme etmenin doğru olmadığına vurgu yapan Bakan Yıldız, şöyle devam etti:

"Biz nükleer güç santrali olmayan ama bununla ilgili santral yapmak isteyen ve kararlılığı olan bir ülkeyiz. Artan enerji talebi ihtiyacımızı 2023 yılına kadar, en az 23 nükleer üniteyle telafi etmek istiyoruz. Bu, hemen hemen 3 ayrı bölgede santral kuracağımız anlamına geliyor. Bununla alakalı çalışmaları, gelişen teknolojiyle beraber üretebilmeye dönük bir altyapı çalışmasına sahibiz."