Özer, 'tehlikeli' ve 'çok tehlikeli' sınıfına girip de 10'un altında işçi çalıştıran iş yerlerinin iş yeri güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi maliyetini devletin üstlendiğine dikkat çekti.

2012 yılında çıkarılan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 'tehlikeli' ve 'çok tehlikeli' işler sınıfında yer alan ve 50'nin altında çalışanı olan iş yerlerinde iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu 1  Ocak 2014 tarihinde başladı.

Yeni yasayla erkek berberleri, kadın kuaförleri, güzellik salonları, sauna ve hamamlar 'tehlikeli', kuru temizleme ‘çok tehlikeli’ sınıfa alındı. Bu nedenle 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi görevlendirmekle yükümlü kılındı. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, bu iş yerlerinde kullanılan boyalar, maskeler, kimyasallar düşünüldüğünde 'tehlikeli' ve 'çok tehlikeli' sınıfına girmesinin doğal olduğunu belirterek, "Kaldı ki bunların hangi sınıfa gireceğine biz tek başımıza karar vermedik. Teknik bir komisyon karar verdi. Dışarıdan tehlikesiz gibi görülmekte olan kuru temizlemelerde yoğunlukla kimyasallar kullanılmakta ve çalışanlar açısından risk oluşturmaktadır. Veya berberlere baktığımızda kesici ve delici malzemelerle çalışılması ve çalışanların birçok biyolojik ve kimyasal etkene maruz kalmaları söz konusudur" dedi.

18 AYLIK CEZA YOK
Tehlikeli ve az tehlikeli sınıfındaki iş yerleri için yasanın 1 Ocak 2014’te yürürlüğe girdiğini anımsatan Özer, "Ancak bizim amacımız bağcı dövmek değil. Yaşam kurtarmak, iş kazalarında yaşanan ölüm ve yaralanmaların önüne geçmek. Dolayısıyla bir teftiş yapıldığında öncelikle o iş yeri uyarılıyor. Eksiklikler tespit edilip, düzeltmesi için süre veriliyor. Bu sürenin sonunda yeniden teftişe gidiliyor. Uyarılar dikkate alınmamışsa o gün itibariyle ceza kesiliyor. Yani 6 bin lira hekim, 6 bin lira da iş güvenliği uzmanı görevlendirmemesi nedeniyle 12 bin lira ceza kesiliyor. Yoksa birilerinin iddia ettiği gibi yasanın yürürlük tarihi olan 1 Ocak 2014'ten bugüne yüz binlerce liralık bir ceza söz konusu değil" dedi.

10'UN ALTINDA İŞÇİSİ OLANI DEVLET ÖDÜYOR
Genel Müdür Özer, çalışan sayısı 10'un altında olan 'tehlikeli' ve 'çok tehlikeli' sınıfına giren iş yerlerinin hekim ve iş güvenliği bulundurma maliyetini Sosyal Güvenlik Kurumu'nun üstlendiğini vurguladı. "Dolayısıyla küçük işletmelere yük getirildiği iddiası da doğru değil" dedi.

Tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinin aylık çalışan başına 8 dakika olan iş güvenliği hizmeti alma zorunluluğu, 1 Ocak 2016'dan itibaren 20 dakikaya; iş yeri hekimi süresi ise 6 dakikadan 10 dakikaya yükselecek.



AYSEL ALP/Hürriyet