ŞABAN GÜNDÜZ

Bir bankanın İzmir Girne Şubesi’nden 16 Eylül 2012’de bir yıl vadeli bin lira ihtiyaç kredisi çeken Aktop, ödemelerini düzenli olarak yaparken yatırdığı paranın hesap üzerinden krediye aktarıldığını fark etti. Gişedeki memura paranın hesap üzerinden değil, doğrudan krediye yatırılmasını talep eden Aktop’un bu talebi, genel müdürlüğün talimatı gerekçesiyle geri çevrildi. Bankada hesabı olmadığını söyleyen Aktop, “Biz sizin adınıza hesap açtık.” karşılığını aldı.
 
Krediyi kullanırken hesap açılması yönünde herhangi bir talebinin olmadığını ifade eden Aktop, bankanın kendisinden habersiz hesap açtığını, işletim ücreti alabilmek için de yatırdığı parayı bu hesap üzerinden krediye aktardıklarını ileri sürdü. Kredinin son üç taksidi kaldığında kapatmak istediğini aktaran Aktop, şöyle devam etti: “Üç taksitin tutarını yatırdım. İkisini aldılar, üçüncüyü hesap işletim ücretine kestiler. Dolayısıyla krediyi kapatamadım. İtiraz ettim, kabul etmediler. Kesilen ücreti iade etmeleri için iki defa dilekçe yazdım. ‘Genel Müdürlüğün talimatı, almak zorundayız.’ gerekçesiyle iade etmediler.” Krediyi çocuklarının okul masrafını karşılamak için çektiğini dile getiren Nazım Aktop, “Tüketiciden sürekli kesintiler yapıyorlar. Devletin bu işe el atması lazım. Artık bankalar çığırından çıktı. Ben emekli öğretmenim, 100 lira benim için büyük para. Bankalar artık vatandaşın cebinden elini çeksin.” dedi.
 
TÜDEF: Düzenleme bekliyoruz
 
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Sıtkı Yılmaz, bankaların faiz dışı işlemler üzerinden 65 kalem ücret tahsil etmesinin engellenmesini istedi. Sıtkı Yılmaz, “Artık bu 65 kalem ücret, ücret olmaktan çıkmış, adeta 65 çeşit işkenceye dönüşmüştür. Bankalar, son uygulamalarıyla ücretlerine mesaj ücretini de eklemiş bulunmakta.” açıklaması yaptı. Yıllardır tüketici ve hesaplarının bankalar tarafından rehin tutulduğunu dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti: “Tüketici, kredi ihtiyacı nedeniyle bankalara sesini çıkaramamakta, bir gün kredi ihtiyacım olursa alamam diye. Tüketicinin banka hesabında bulunan 16 lirası, hesap işletim ücreti kesintisiyle sıfır bakiye haline getiriliyor. Banka 18 ay bu tüketiciye, ‘hesabınızda 0 bakiye var.’ diyerek hesap ekstresi gönderiyor ve her ay 3,75 olmak üzere 67,5 lira borçlandırıyor. Bu anlaşmazlıkla ilgili yargı süreci devam ediyor. İkincisi, Avrupa Birliği’nde bankacılık işlemlerinden alınacak ücretin üst sınırı binde 2 olarak belirlenmiş. Ülkemizde ise bu sınır bankaların keyfine bırakılmış.”