ERCAN BAYSAL - SERKAN ŞAHİN GİRESUN - MERSIN
 
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, son bir ayda 8 milyar dolar çıktığını, üçte ikisinin yurtdışı kaynaklı olduğunu açıkladı. TL’nin şu anda aşırı değerli olmadığını, piyasa şartları içinde kendi dengesini bulabileceğini vurgulayan Başçı, “Aşırı oynaklık olursa,  Merkez Bankası, kısa süreli gün içinde devreye girer. Gerek ek parasal sıkılaştırma, gerek döviz likiditesi sağlayarak o tedirginliği yumuşatır ve yavaşlatır.” dedi. TL’nin temmuz sonuna doğru biraz bollaşacağını kaydetti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise 500 fon yöneticisiyle görüşerek yurtdışındaki olumsuz algıyı düzelttiklerini, bu çabaları sonucu Borsa’dan çıkışın sınırlı kaldığını dile getirdi.
 
Merkez Bankası Başkanı Başçı, “Mayıs ayının ortalarında az önce bahsettiğim tedirginlik başladı. Kısa vadeli pozisyonlarda kapanışlar oldu ama yerleşik pozisyonlar bunları karşıladı. En büyük etkisi Borsa İstanbul’a oldu. Rezerv opsiyon mekanizmasından da 2 milyar liralık azalma oldu. Bankalarımız borçlanmaya devam ediyor.” dedi.
 
Merkez Bankası yetkilileri mayıs ayı başından itibaren ağırlıklı olarak para piyasalarından iç ve dış tedirginlik sebebiyle net 7-8 milyar dolar civarında çıkış olduğunu belirtiyor. Bunun üçte ikisi yurtdışı kaynaklı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise Borsa’dan çıkışın sınırlı olduğu görüşünde. Aynı dönemde Türkiye’ye ne kadar para girişi olduğuna yönelik hesaplamalar devam ediyor. 31 Mayıs 2013 tarihi itibarıyla bir aylık dönemde piyasadan çıkan net para miktarı 7,7 milyar dolar oldu. Bunun 7,4 milyar doları bankaların yurtdışında bankalardan döviz bulma yoluyla yaptığı işlemler sebebiyle para piyasalarından olurken, bono ve tahvilden çıkış miktarı ise 244 milyon dolara ulaştı. Yılın ilk beş aylık verilerine bakıldığında ise Türkiye’ye giren ve çıkan para miktarında 30 milyon dolarlık net fazla bulunuyor. Türkiye’ye ocak ayında 4,2 milyar dolar, nisanda ise 5,4 milyar dolarlık para girişi olmuştu. Maliye Bakanı Şimşek, katıldığı bir televizyon programında son gelişmeleri değerlendirirken, olayların Tahrir ayaklanmasına benzetilmesinin yanlış olduğunu söyledi. 500 fon yöneticisiyle görüştüklerini ve yurtdışındaki olumsuz algıyı düzelttiklerini vurgulayan Şimşek, “Borsa’dan çıkışın sınırlı kalması çabalarımızın sonucu.” dedi. Başçı, Giresun Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıda piyasalardaki gelişmeleri değerlendirdi. Kur konusunda rahat olduklarını, oynaklık seviyesinde piyasaya sinyal verilmesi gerektiğini söyledi. Başçı, “Dün, iç ve dış gelişmeler paniğe yol açmasın, yatırımcı daha fazla pozisyon kapatmasın diye bir günlüğüne ek parasal sıkılaştırma yaptık.” dedi. Başçı’nın verdiği bilgilere göre döviz kurlarında dalgalanmanın üçte ikisi yurtdışıyla bağlantılı. Başçı, toplantı sonrasında Türkiye’den ne kadar para çıktığına ilişkin soruya “Mayıs ayının ortalarında az önce bahsettiğim tedirginlik başladı. Kısa vadeli pozisyonlarda kapanışlar oldu ama yerleşik pozisyonlar bunları karşıladı.” cevabını verdi. Başçı gelecek hafta FED toplantısı sonrasında TL üzerindeki oynaklığın düşeceğini belirterek, satış dalgası geçtiğinde Türk tahvillerinin cazibesinin artacağını kaydetti.
 
‘FAİZ LOBİSİYLE İLGİLİ BELGELER VAR’
 
Gezi Parkı olaylarının ekonomiye etkisine yönelik dün bir değerlendirme de Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’dan geldi. Mersin’de Akdeniz Oyunları’na hazırlık çalışmalarının değerlendirmesini yapmak üzere bulunan Çağlayan, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın eylemlerde baş müsebbibi olarak gösterdiği ‘faiz lobisi’nin iş dünyası, medyası, lobiciliği ve spekülatörleriyle bir koalisyon oluşturduğunu söyledi. Çağlayan, bunların en önemli ayağının bankacılık sektöründe olduğunu belirtti. Özel bankalardan kendi işini yapanların bulunduğunu, laflarının onlara olmadığını kaydeden Çağlayan, “Bankalar kendi işlerini yapsın. Başka işlerle uğraşan bankalar var. Biz devletiz. Elimizde kayıtları var. Bilgi ve belgelere sahibiz. Faiz lobisinin oyuncuları haline gelmesinler. Faizleri artırarak Türkiye’nin kanını iliğini emmesinler.” dedi.