Bankadan kredi çekerken ödediği ‘dosya masraf’larını geri isteyen Mehmet Kodalak alacağını bir türlü kahsil edemeyince avukatı bankaya haciz koydurdu. Borcu anında ödeme sözü aldıklarını söyleyen avukat, “Bu belki Türkiye tarihinde bir ilk” dedi.
Banka kredileri için alınan dosya masraflarının geri ödenmesiyle ilgili süreçte “Türkiye tarihinde bir ilk” diye nitelenen ilginç bir olay yaşandı.

- Mehmet Kodalak, bir bankanın Avcılar şubesinden 11 Mart 2008’de 70 bin lira konut kredisi; aynı bankanın merkez ve İkitelli şubelerinden de 6 Aralık 2010’da ve 29 Ocak 2013’te bireysel tüketici kredisi çekti.

- Bu krediler için banka, “dosya masrafı” adı altında Kodalak’tan 2 bin 213 liralık kesinti yaptı. Kodalak, mahkemelerin “dosya masraflarının tüketicilere iade edilmesi kararları” üzerine avukatı Ali Çezik’e başvurdu.

EN YAKIN ŞUBEYE HACZE GİTTİLER

-Avukat Çezik, 17 Temmuz 2014’te, masrafların tahsili için İstanbul 35. İcra Müdürlüğü’ne takip kararı aldırdı. Kesin takip tebligatına ve bankanın hukuk bürosuyla yapılan görüşmelere rağmen 2 ayda sonuç alamayan Avukat Çezik, ‘kasa haczi’ talep etti. İcra müdürlüğünün kasa haczi kararı vermesinin ardından avukat Çezik, icra memuru ve yedi eminle bankanın en yakın şubesi olan Çağlayan şubesine hacze gitti.

- Bankadaki görevlilerinden müvekkilinin alacağını isteyen Çezik, görevlilere mahkeme kararını gösterdi. Çezik, görevlilerin 1 saat içinde eft yoluyla ödeme yapılacağı taahhüdünü memur ve yedi emin imzasıyla tutanağa yazdırarak bankadan ayrıldı. Çezik’in faiz ve masraflarla toplam 2 bin 700 lira alacağı tahsil edeceği öğrenildi.

“TÜRKİYE HUKUK TARİHİNDE BİR İLK”

Banka çıkışında gazetecilere açıklama yapan Avukat Çezik, “Bankanın ödemediği borç için bankaya hacze gelmiştik. Şimdi fiili haciz yaptırmadılar ve borcu hemen ödeyeceklerini söylediler. Gün içerisinde icra hesabına eft geçilecek. Bu şekliyle de bankanın direndiği borç bugün itibarıyla ödenecek. Bu da Türkiye hukuk tarihinde belki ilk diye düşünüyorum. Bundan sonra, en azından böyle durumlarda bankalara veya büyük şirketlere bir ders olur. Hukuk herkese hukuktur” diye konuştu. (CİHAN)