ANKARA - Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, Borçlar Kanunu'nun bazı maddelerinin uzun vadede ekonomik ve sosyal krizlere yol açabileceğini öne sürerek, "Bu hataların ivedilikle giderilmesi için Borçlar Kanunu'nda rötuş gerekli" dedi.

Bezci, yaptığı yazılı açıklamada, günün ihtiyaçları karşılamayan eski kanunun yerine çıkarılan Borçlar Kanunu'nun genel olarak iş dünyasını sevindirdiğini, ancak uygulamada sıkıntı yaratacak bazı maddelerin düzeltilmesi gerektiğini belirterek, özellikle eşlerin kefalet durumunda yazılı rızalarının alınmasını zorunlu hale getiren kanunun ticari hayatı yavaşlatacağını ve eşler arasında problemler çıkaracağını kaydetti.

Kefalete eş şartı

Kanunun 584. Maddesinin, "Eşlerden biri mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça, ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir" şartı içerdiğini ifade eden Bezci, bu maddenin birçok ailenin huzurunu kaçıracağını belirtti. Kefillik sorunu yüzünden boşanma sayısının artacağını iddia eden Beczi, şunları kaydetti:
"İş adamının banka kredisine kefil olacağı zaman, eşinin yazılı rızasını almak zorunda olması ticari hayatın olağan akışına uygun değildir. İşi eve taşıyarak aile içinde anlaşmazlıkların yaşanmasına yol açacaktır. Kanunlar ticaret hayatını hızlandırmaya yönelik olmalıdır. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın kanunun değişeceğine ilişkin yaptığı açıklamalar bizleri rahatlatmıştır. Umuyorum ki Türk Ticaret Kanunu'nda olduğu gibi Borçlar Kanunu'nda da yanlıştan dönülerek daha gerçekçi bir düzenleme yürürlüğe konulur."



AA