Vatandaşın lehine bir uygulama yaptıklarını belirten yetkililer, bu sayede vatandaşın haciz riskinden kurtulacağını söylediler.
 
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), günü geldiği halde vergi borcunu ödemeyen milyonlarca mükellefe uyarı mektubu gönderdi.
 
Doğrudan vergi dairesi müdürlerinin imzasını taşıyan ve bütün borçlu mükellefler için "tek tip" hazırlanan mektupta, "Yürütülen çalışmalar sonucunda mükellef dosyanızın incelenmesinden, ödeme süresi geçtiği halde ödenmemiş veya eksik ödenmiş vergi borcununuz bulunduğu tespit edilmiştir" deniyor.
 
Ödemezseniz icra gelir
 
Mektupta, borç tespitinin ardından süresi içerisinde ödenmeyen vergilere, gecikme zammı ile birlikte haciz dahil olmak üzere her türlü icrai işlem uygulanacağını uyarısı yapılırken, "Ödenmeyen borçların takibi sırasında malvarlığı haczi, banka hesabına e-haciz, gayrimenkul haczi veya taşıt haczi gibi istenmeyen durumlarla karşılaşmamanız için bu borçların tasfiyesine yönelik gerekli görüşmelerin ve ödemenin yapılması konusunda vergi dairemize başvurunuz" denildi.
 
Küçük borç unutuluyor
 
Konuya ilişkin bilgi veren GİB yetkililer, büyük miktarda borcu olan mükelleflerin vergi borçlarını yakından takip ettiğini, buna karşılık küçük miktardaki borçların mükellefin dikkatinden kaçtığını belirttiler. Özellikle mahkeme harçları, trafik cezaları ve taşıt vergileri konusunda bu durumun sık yaşandığını belirten yetkililer, şu bilgiyi verdi: "Vatandaşı bu tür mektuplarla uyarmadan direkt haciz işlemi başlattığımızda büyük rahatsızlık oluşuyor. ‘Küçük bir rakam için haciz mi yapılır? Söyleseydiniz öderdim’ şeklinde şikayetler duyuyoruz. Bu şikayetleri önlemek için vatandaşlarımıza bilgi mahiyeti taşıyan mektupları gönderdik."
 
Ayrıntı verilmiyor
 
Mektuplarda borcun miktarı ve vergi türü gibi ayrıntılı bilgilerin yer almaması, mükelleflerde tedirginliğe yol açtığı, borçlarını öğrenebilmek için vergi dairelerine giden vatandaşların kuyruklara neden olduğu belirtildi. Yetkililer, vergi mahremiyeti ve borcun faiz nedeniyle sürekli artması nedeniyle ayrıntılı içerik yazamadıklarını, bunun yerine matbu mektup hazırlamayı tercih ettiklerini, mektupların bilgisayar ortamında otomatik olarak doğrudan PTT’ye aktarıldığını söylediler.
 


ERDOĞAN SÜZER - BUGÜN GAZETESİ