ERHAN ÖZTÜRK
Soma'da meydana gelen maden faciasının ardından mağdurların yaralarını sarmak için bölgede kamp kuran Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan SABAH'a konuştu. Faciada hayatını kaybeden işçilerin ailelerinin mağduriyetini gidermek için yoğun bir çalışma içinde olduklarını söyleyen İlhan, 2 bin liranın üstündeki aylık yardımın yanı sıra geçmişe dönük olarak ölenlerin Bağ-Kur borçlarını silmek için çalışma yapacaklarını söyledi. Bunun için özel ekipler kurduklarını belirten Başkan İlhan, iş kazası veya meslek hastalığına bağlı ölen sigortalının aylık kazancının yüzde 70'inin ölüm geliri olarak bağlandığı bilgisini verdi. İlhan, "Ödenecek hiçbir rakam hayatını kaybedenleri geri getirmeyecek. Biz sadece üzerimize düşenleri mümkün olan en kısa sürede yerine getirmeye çalışıyoruz. Ailelerimizin acılarını bir nebze de olsa azaltmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
 
BÜROKRASİ AZALDI
 
SGK, Soma'da hayatını kaybeden, yaralanan işçiler ve aileleri için özel bir ekip kurdu. İlk günden itibaren bölgede mobil araçlarla çalıştıklarını belirten İlhan, şöyle devam etti: "Başbakanımız ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız'ın talimatlarıyla işçiler ve ailelerinin bilgilerine sağlıklı bir şekilde ulaşabilmek, işlemleri hızlandırmak için özel bir yazılım programı oluşturduk. Çalışmalarımızı işletme, valilik ve il müdürlüğümüzden aldığımız bilgiler doğrultusunda yürütüyoruz. Vefat eden işçilerimizin aileleri bürokrasiye takılmadan haklarını en kısa sürede alacak."
 
MADENDE 2 BİN 896 SİGORTALI İŞÇİ VAR
 
İlhan, olayın iş kazası olarak resmiyet kazanmasının hemen ardından sürecin hızla başlatıldığı bilgisini verdi. Gerekli işlemlerin ardından hak sahiplerine maaşının ödeneceğini bildiren İlhan, "Manisa ve İzmir il müdürlüklerimizden aldığımız bilgiye göre madende 2 bin 896 işçi çalışıyor. Bunların sigorta primlerinin yattığı tespit edildi. Kriz masasıyla yaptığımız ortak çalışmada vefat eden işçilerimizin bilgilerini işleme aldık" diye konuştu. İlhan, ölen işçilerin ailelerine bağlanacak maaş miktarının 2 bin TL'yi geçebileceğini söyledi.