Geçen yıl Kuveytli Al Sayer Group'tan ABD'li McCormick'e kadar dünya devi şirketlerle ortaklığa imza atan Ülker'in son işbirliği Güneydoğu Asya'dan geldi. 22 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin soylularından olan Brunei Sultanı Hassan El Bolkiah, Ülker ailesi ile ortak oldu. Brunei Sultanı Bolkiah, Ülker ile 100 milyon dolarlık işbirliğine imza attı.

Sabah'ın haberine göre 2010'da Brunei Sultanı ile masaya oturan Ülker ailesi, Marsa Yağ Sanayi'den hisse alımı konusunda anlaştı. Brunei Sultanı'nın Hollanda'da bulunan şirketi Manolya Holding Coöperatief, Arjantin'den Yeni Zelanda'ya 60 ülkeye ihracat yapan Marsa Yağ'ın yüzde 20'sini satın aldı.

BRUNEİ'DE İLK TÜRK
Ülker ve Brunei Sultanı Bolkiah arasındaki işbirliği Marsa ile de sınırlı değil. Ülker, Güneydoğu Asya'nın 401 bin nüfuslu bu küçük ülkesindeki ilk Türk yatırımını da gerçekleştirdi. Ülker, kişi başı geliriyle dünyanın en zengin 5'inci ülkesi Brunei'de Sultan Bolkiah ile Western Food and Packaging SDN BHD adlı bir şirket kurdu. Şirketin sermayesi ise 30 milyon dolar.

İMKB'DEN TAKİP
Brunei Sultanı'nın Türkiye ilgisi geçen yıl borsada başladı. 30 milyar dolarla dünyanın 24'üncü devlet fonu olan Brunei Investment Agency, 2011'de Migros ve Akçansa'dan küçük miktarlarda hisse aldı. Fonun Başkanı Pehin Abu Bakar, bu yılın başında İstanbul'a sessiz sedasız gelerek, yatırım yapmak istediklerini açıkladı.

PİSTTE ALTINDAN UÇAĞI GARAJINDA 7 BİN ARABASI VAR
Altın kaplamalarla döşenmiş bir Boeing 747 ile 6 küçük uçağı, 2 helikopteri olan Brunei Sultanı Bolkiah otomobil koleksiyonuyla da Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Biri altından 7 bin tane arabası olan Sultan'ın garajında 1.574 Mercedes, 604 Rolls-Royce, 452 Ferrari, 209 BMW, 179 Bentley, 21 Lamborghini, 134 Koenigseggs, 1 SSC ve 11 tane de Aston Martins bulunuyor. Bolkiah, bin 888 odası, 290 banyosu ile toplam 200 bin metrekarelik alana kurulu dünyanın en büyük ikinci sarayı Istana Nurul Iman'da yaşıyor.