Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) son verilerine göre geride kalan bir yıl içerisinde Türkiye genelinde kredi kartı harcamaları yüzde 26,6 artışla 73,6 milyar lira oldu. Ödenemediği için takibe düşen batık kredi kartı tutarındaki artış ise yüzde 19,6'da kaldı ve 4,5 milyar lira oldu. Batık kredi kartı harcamalarının toplam kredi kartı harcamalarına oranı da yüzde 6,4'ten yüzde 6,1'e geriledi.

 İSTANBUL'UN YÜKÜ HAFİFLEDİ
Bugün gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre; ülke genelindeki bu olumlu gidişe İstanbul'daki kart harcamaları etkili oldu. Yaklaşık her 3 liralık kredi kartı harcamasından 1'inin yapıldığı İstanbul'da batık kredi kartlarındaki artış, söz konusu dönemde sadece yüzde 2,2 oldu. Batık kartların toplam kredi kartlarına oranı da yüzde 6,1'den yüzde 4,9'a geriledi.

 DİYARBAKIR BORCA BATTI
Buna karşılık, başta Diyarbakır olmak üzere bir çok ilden kart batağında tehlike sinyalleri gelmeye başladı. Diyarbakır, son bir yılda kart batağında Türkiye ortalamasının 5 kat üzerine çıktı. 821 milyon liralık kredi kartı harcamasının 91 milyon lirası geri ödenemeyen Diyarbakır'da batık kredi kartlarındaki artış yüzde 75'e çıkarken batık kartların kart harcamalarına oranı yüzde 7,9'dan yüzde 11,1'e tırmandı.

 BİRÇOK İLDE TEHLİKE VAR
Diyarbakır'ın yanı sıra batık kartlardaki artış hızı Kocaeli'nde yüzde 46,3'e, Bursa'da yüzde 41,2'ye, Antalya'da yüzde 40,9'a, Ankara'da yüzde 40,6'ya, Mersin'de yüzde 39,7'ye, Gaziantep'te yüzde 37,6'ya ulaştı. Aynı şekilde kart harcamalarının en yoğun olduğu ilk 10 il içerisinde İstanbul yüzde 2,2 ile en düşük artış hızını görürken Adana'da yüzde 19,2'lik düşüş yaşandı.