CAHİT SARAÇOĞLU

Kasım 2012'de hayata geçen 6360 sayılı büyükşehir belediyesi kanunu, il ve ilçelerdeki 16 binden fazla köyün, mahalle yaparken, ilçe belediyelerinin ise yeni yerleşimlerden 5 yıl gelir almasını önledi. Köyler mahalleye döndüğü için belediyeler hizmet götürmek zorunda kalmaya başladı. Bu kapsamda nüfusu 100 binin üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için konukevleri açacak.

İLÇE BELEDİYELERİ GELİRDEN OLDU

6360 sayılı düzenlemenin Geçici 1. Maddesinin 15'inci fıkrası ise yeni oluşan mahallelerde 5 yıl süreyle vergi, harç ve katılım payı alınmamasını getiriyor. Ayrıca, bu yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücretin de 5 yıl süreyle en düşük tarifenin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde belirlenerek, bu tarife üzerinden su parası alınması şartı var.

Altyapı için bütçeden 10 yıl yüzde 10 pay

Mahalleye dönüşen köylerin alt yapı hizmetleri için büyükşehir, büyükşehir ilçe belediyeleri ve bağlı idareler yatırım bütçelerinden 10 yıl boyunca yüzde 10 pay ayrılarak, kanun kapsamında belediye sınırlarına dahil olan yeni yerleşim yerlerinin altyapı hizmetleri için kullanılacak. Bu uygulamadan İstanbul ve Kocaeli illeri hariç tutuldu. Mahalleye dönüşen köylerdeki mevcut yapılar için belediyeden yapı ruhsatı/yapı kullanma izin belgesi de alınmıyor. Buralardan hemen vergi alınmayacak çünkü köyde vergi ödemeyen vatandaşların hemen büyükşehir vergileri ile karşılaşmamaları amaçlanıyor.