Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2015'in 2014'e göre pek çok alanda daha başarılı bir yıl olacağını belirterek, bu yıl daha yüksek büyüme, daha düşük enflasyon ve daha düşük cari açık görüleceğini söyledi.

"Çeklerle alakalı yeni bir uygulama olacak"

Çeklerle alakalı yeni bir uygulama olacağı bilgisini veren Babacan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Onun çalışmasını, Odalar Birliği, Bankalar Birliği ve Kredi Kayıt Bürosu ile beraber tamamladık. Çeklere kare kod koyup, akıllı telefonlarla kare kodu okuttuğunuzda çeki yazan keşidecinin son 3, 6 ve 12 ay içinde çeklerinin yüzde olarak ne kadarını ödeyip ödemediğini görmek mümkün olabilecek. Kare kodsuz çek karnesi almak ve basmak da keşideci ile bankanın inisiyatifinde olacak.

Altyapı bu konuda kuruldu ve oluşturuldu. Kredi Kayıt Bürosu'na üye olduktan ve karşı tarafın rızasını aldıktan sonra müşterinin kredi geçmişini görebiliyorsunuz. Ne kadar çek ödemiş, ödememiş detaylı bir şekilde alınabiliyor. Daha pratik olması açısından ekrandaki kare kodu okutup saniyeler içinde çeki yazan kişinin çeklerinin ne kadarını ödeyip ödemediğini görmek piyasa açısından bir yol gösterici olacak diye düşünüyorum. Gönüllülük esasına göre bir uygulama olacak bu."