Karşılıksız çek kestiği için verilen yasaklama kararı sayısının 36 bine dayanması sektör yetkilileri tarafından 'kırmızı alarm' olarak yorumlanmaya başlandı.

'ÇEK DOLANDIRICILIĞI'
Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, karşılıksız çek nedeniyle ekimde verilen yasaklama kararlarının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 790 artışla 35 bin 939'a yükseldiğini söyledi. Karakuş, bu rakamın karşılıksız çekin kırmızı alarm verdiği anlamına geldiğini söyledi. 

Yılın ilk 10 ayında birikimli karşılıksız çek sayısının da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55,4 oranında artarak 722 bin 193 adede ulaştığına dikkat çeken Karakuş, karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasından sonra çek dolandırıcılığının sektör haline geldiğini öne sürdü. 

Çeklerini ödemeyenlerin  iyi niyetli olmadığını savunan Karakuş, "Çarşı pazarın ticari dengeleri bozuldu. Çek alıp ciro etmekten korkar hale geldik. Ekim ayında ibrazında karşılıksız kalan çek adedi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 100 artışla 103 bin 192, ibrazında karşılıksız kalan çek tutarı yüzde 124 artışla 2 milyar 86 milyon 461 bin lira olarak açıklandı. Bu artışlar dikkatle izlenmeli. Ceza Kanunu'na dayanmayan ve kamuya karşı suç kapsamına girmeyen bir hapis cezasının getirilmesini tartışmamız lazım. Kesilen çek miktarına göre orantılı bir tutukluluk süresi getirilebilir'' dedi. 



AA