Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, cep telefonuna taksit yasağını arkadan dolanarak delen uygulamaları yakın markaja aldıklarını, bunların engelleneceğini açıkladı. Şimdi gözler, bu yöntemlere çevrildi. İşte cepte taksiti delen yöntemler:

Faturaya yansıtma: Cep telefonu operatörleri, satış mağazaları aracılığı ile sattıkları telefonun bedelini, telefon faturalarına yediriyor. Kontratlı satış olarak bilinen bu yöntemde, telefon bedeli, fatura bedeline ek olarak birlikte tahsil ediliyor. 36 aya varan vadeler uygulanıyor.

Senetle satış: Daha çok çeyiz ve ev eşyası satan ve kendilerini AVM olarak tanıtan mağazalarda senetle cep telefonu satışı yapılıyor. Vatandaşı en çok mağdur öden bu yöntemde mağazalar, telefon bedeline yüzde 30-40'lara varan komisyonlar ekliyor. Taksit sayısı 12-24 ay civarında değişiyor.

Bireysel kredi: Cep telefonu satan büyük teknoloji marketlerinin kullandığı bu yöntemde, imzalanan kontratla bankalardan alıcı için bireysel kredi çıkarılıyor. Kredilerle, telefon 6-12 ay ödemeli taksitlerle satılmış oluyor.

Mağaza taksiti: Satış mağazaları, doğrudan kendileri taksit yapıyor. Müşterilere bir mağaza kartı çıkarılarak, ödemeler takip ediliyor.

500 bini kontratlı satılıyor

Hükümet, cari açığı azaltıp ithalatı düşürmek için cep telefonuna taksit yasağı getirirken, aylık 1 milyon 200 bin civarındaki cep telefonu satış hızı değişmedi. Aylık satışların yaklaşık 500 bini kontratla operatörler üzerinden yapılıyor.