Bireysel Emeklilik Sigortası yoluyla tasarrufu artırmak isteyen ekonomi yönetimi yeni formüller geliştirdi. Formüller arasında İngiltere’deki ‘zorunlu giriş’ sistemi ve 100 bin lira yatırana ölene kadar 500 lira emeklilik maaşı ödenmesi de var. Star gazetesinin haberine göre tasarrufları artırmak amacıyla kapsamlı çalışma başlatan ekonomi yönetimi yeni bir paket üzerinde çalışıyor. Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile tasarruf oranları artırılırken, masada çifte emeklilik maaşı duruyor.

İKİ SİSTEM VAR

İngiltere, ABD ve Almanya’daki modelleri inceleyen ekonomi bürokratları ikinci emekliliğin çerçevesini çizdi. Zorunlu sosyal güvenliğe ilave olarak ‘Yıllık Gelir Sigortası’ ve işyeri bazlı ‘Otomatik Katılım Sistemi’ devreye alınacak. Birinde toplu para yatırana ölene kadar ikinci emeklilik maaşı bağlanırken, diğerinde ise yeni işe başlayanlar zorunlu olarak ikinci emeklilik sistemine girecek.

 Ekonomi bürokratlarından edinilen bilgilere göre Türkiye ’de sadece bir sigorta şirketi tarafından uygulanan yıllık gelir sigortası bazı teşvik ve kolaylıklarla tüm sistemi kapsar hale gelecek. Buna ilişkin komite çalışırken önümüzdeki günlerde rapor hazır hale gelecek.

100 BİN LİRA YATIRANA 500 LİRA ÖMÜR BOYU EMEKLİ MAAŞI
 
Bu sisteme göre örneğin 100 bin lirasını sisteme yatıran bir kişi ölene kadar 500 lira emekli maaşı alacak. Alacağı rakam yaşına göre ve yatırdığı miktara göre değişecek. Ekonomi yönetimi İngiltere’de uygulanan ‘Zorunlu Giriş, Gönüllü Çıkış’ modelini de uygulamak için çalışıyor. Burada herhangi bir şirket iş yerine yeni başlayan personelini zorunlu olarak ‘Otomatik Katılım’ adı altında ikinci emeklilik için sigortalayacak. Paranın, işveren, devlet ile işçi katkısı olarak konulması formülü üzerinde duruluyor. Çalışan isterse sistemden hemen çıkabilecek.

SON SÖZÜ BABACAN SÖYLEYECEK

Ekonomi yönetiminin uluslararası formüller üzerindeki inceleme süreci devam ediyor. Yeni emeklilik modelinde son sözü Başbakan Yardımcısı Ali Babacan söyleyecek. Babacan’ın tasarrufları artıracak çifte emekliliğe ilişkin çalışmaları önümüzdeki günlerde açıklaması bekleniyor. Hazine’nin üzerinde çalıştığı düzenleme için dünya örnekleri de mercek altına alındı. Söz konusu düzenleme için AB başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerindeki sistemler de model olarak inceleniyor. Almanya ve ABD’de ömür boyu ikinci maaş sistemi uzun süredir uygulanıyor. İngiltere’de bu alanda farklı alternatifler sunuluyor. (Radikal)