Bugün'ün haberine göre, Türkiye genelindeki Tüketici Hakem Heyetleri'ne 500 bin abone kayıp kaçak bedelinin iadesi için başvurdu. Geçen yıl başlayan faturalardaki 34 milyar TL'lik kaçak Elektrik kesintisinin vatandaşa ödenme sürecinde bir arpa boyu yol alınamadı. Heyetlerin verdiği kararlar arasında da birbirinin tam tersi sonuçlar ortaya çıktı.

70 LİRALIK FATURAYA 150 TL

Örneğin Edirne'deki hakem heyetleri vatandaşa paraların ödenmesi kararı verirken, Ankara'daki heyetler ret kararı verdi. Böylece aylık ortalama 70 TL fatura ödeyen vatandaşın 5 yılda gereksiz yere şirketlere ödemek zorunda kaldığı 150 TL'lik hakkı, gasp edilmiş oldu.

KAOS YAŞANIR SAVUNMASI

BUGÜN'ün telefonla ulaştığı hakem heyetleri, hükümetin seçim öncesinde kaçak elektriği yasal hale getirmek için hazırlanan kanun taslağını referans gösterdi. Meclis açıldığında o kanunun çıkacağını ve bir kaos yaşanacağı için kaçak bedel taleplerinin geri çevrildiği görüşünü belirtti.

ADALET DUYGUSUNU İNCİTMEYİN

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Bülent Deniz, hakem heyetlerini eleştirerek, kayıp kaçak bedelinin yasal olarak alınmasını düzenleyen yasanın çıkmadığını hatırlattı.

Yargıtay kararı doğrultusunda karar verilmesi gerektiğini vurgulayan Deniz, “Yasa çıkacak gibi hareket ederek vatandaşın başvurularının reddedilmesi adalet duygusunun incinmemesine sebep olur. Bu durum 40 milyon tüketiciyi ilgilendiriyor” dedi.  

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TBMM'ye sunduğu kanun teklifiyle kayıp kaçak kesintisinin kaldırılmasını istedi. Düzenleme, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren vatandaştan tahsil edilen 34 milyar TL'lik kaçak elektrik bedelinin başvuru yapılmaksızın tüketiciye iadesini de öngörüyor.