SON yıllarda gerçekleşen en ilginç ‘ticaret-vergi’ tartışmasında Danıştay, özel sektör lehine yürütmeyi durdurduma kararı verdi. Geçtiğimiz aylarda İstanbul Bakırköy Belediyesi, sınırları içindeki CNR Fuarcılık’tan 2010-2014 arası düzenlediği fuarlara katılan tüm firmalar aleyhine geriye dönük 86 milyon lira ‘ilan ve reklam vergisi’ talep etmiş, CNR Fuarcılık da, Türkiye genelinde hiçbir fuar için hiçbir yerel yönetimin böyle bir vergi talebi ve uygulaması bulunmadığını belirtip talebin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle ödemeyi reddetmişti. Belediye de firmanın hesaplarına tedbir koydurunca da konu mahkemeye taşınmıştı. CNR Fuarcılığın açtığı yürütmeyi durdurma ve iptal davasında Danıştay Dokuzuncu Dairesi, firma lehine yürütmeyi durdurma kararı verdi.

SADECE BİZDEN İSTEDİLER

CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, Bakırköy Belediyesi’nin talebi ve hukuki süreçte gelinen noktayı şöyle değerlendirdi: “Belediye, bu konuda fuar katılımcılarını da çok rahatsız eden bazı uygulamalar yaptı. Örneğin, fuarlar yapılırken zabıtalar gönderip tek tek stand sayımları yaptı. Sonra da ‘bu alanda reklam yapılıyor bize vergi ödemeniz lazım’ diye katılımcı firmalardan talepte bulundu. Diğer organizatör fuar şirketlerinden de taleplerde bulunmuşlar. Sadece bizim işlettiğimiz alandaki fuarlardan böyle bir talepleri oldu. Bize geriye dönük 86 milyon liralık bir fatura çıkardılar. Sonuçta, Danıştay Dokuzuncu Daire, temyiz süreci tamamlanana kadar lehimize yürütmeyi durdurma kararı verdi.”

O ŞİMDİ ‘FED’ BAŞKANI

CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, Türk fuarcılık sektörünün küresel rekabette ‘sorunlarını belirlemek ve çözüm önerileri geliştirmek için’ Uluslararası Fuar Endüstrisi Derneği’ni (FED) kurduklarını söyledi. ABD Merkez Bankası Fed’e gönderme yapan Erem, “Derneğin başkanlığını üstlendim. Şu anda 20 civarında üyemiz var. Bundan sonra fuarcılıkla ilgili talep ve önerilerimizi derneğimiz aracılığıyla yapacağız. 2023 yılı ihracat hedeflerimiz için fuarcılık en önemli destekleyici sektördür” dedi.