Danıştay Altıncı Daire, iş adamı Ali Ağaoğlu'nun ‘Maslak 1453’ projesinin yürütmesini üst ölçekli planlara, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı gerekçesiyle yürütmesini durdurdu.

Projenin yer aldığı Şişli Belediyesi'nin karar uyarınca inşaatı tamamlanan ve büyük oranda satılan projeyi mühürlemesi gündeme gelebilir. 

Geçtiğimiz yıl 31 Ocak 2013'te 8. İdare Mahkemesi, Mimarlar Odası'nın açtığı dava kapsamında projeye dayanak olan 11 Ağustos 2010 tarihli “İstanbul İli, Şişli İlçesi, Ayazağa Gecekondu Önleme Bölgesi 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları"nı iptal etmişti.

Ancak şirket mahkeme süreci devam ederken planlarda yapılan değişiklikler ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 16 Eylül 2011 tarihli onayıyla söz konusu planlar tekrar yürürlüğe girdi.

'KAMU YARARINA UYGUN DEĞİL'

Şehir Plancıları Odası'nın bu yeni planlara açtığı davada Danıştay Altıncı Daire geçtiğimiz 26 Mart’ta aldığı kararda dava konusu planların yürütmesini durdurdu.
Mahkeme gerekçesinde dava konusu planların üst ölçekli planlara, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı belirtildi.
Gerekçede ayrıntılı olarak söz konusu planların 1/100.000 ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı'nda askeri alanda kalan kısımlarının üst ölçekli plana aykırı olduğu, planların ayrıntılı etüt ve inceleme yapılmadan, yerel zemin özellikleri sık aralıklarla farklılık arz eden alanlarda yerel etütler yapılmadan, yerleşime uygunluk raporu hazırlanarak Afet ve Acil Yönetim Başkanlığı'na onaylatılmadan uyuşmazlığa konu planlarda bu alanların yapılaşmaya açıldığı ifade edildi.

 

'MASLAK 1453 DURMAZ'

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi’nin açtığı dava sonucu Maslak 1453 Projesi’nde yürütmeyi durdurma kararı verildiği açıklandı. Konuyla ilgili açıklama yapan Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, “Mahkeme kararını 1.5-2 saat önce öğrendim. Bize yazılı bir bilgi gelmedi. Ama söz konusu dava projenin 2011 planları içindi. Zaten projenin asıl sahibi TOKİ. TOKİ’de  itirazlar sonucu değişiklik yapıp 2012’de yeni bir plan yaptı. Projemiz 2012 planına göre yapıldığı için bu dava bizi ilgilendirmiyor. İnşaatın durması söz konusu olamaz” dedi.  Bakırköy 46 projesindeki mahkeme sürecinin ise devam ettiğini belirten Ağaoğlu, projelerine güvendiklerini ve sürecin lehlerine olarak sonuçlanacağına inandıklarını ifade etti.