İSTANBUL (AA) - Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nın ön kayıt dönemi başladı.

DASK'tan yapılan açıklamaya göre, DASK, geleceğin inşaat mühendislerine depreme dayanıklı bina tasarımında akademik bilgilerini pratiğe dönüştürme fırsatı sunmaya devam ediyor.

Bu yıl dördüncüsü düzenlenecek Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nın ön kayıt dönemi başladı. Ön kayıt döneminde gelen projeler yarışma jürisi ve Teknik Danışma Kurulu tarafından incelenecek ve finale kalan takımlar belirlenecek. Final zamanı birinci olan takım ise okuluna deprem sarsma masası kazandıracak.


- Başvuru için son tarih 16 Şubat 2018


Bu yıl takımların 4. Levent’te ofis binası projeleri ile katılacağı DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’na, beşer kişilik takımlar halinde başvuruluyor. Yarışmaya, çoğunluğu inşaat fakültesi öğrencilerinden oluşmak üzere mimarlık fakültesi öğrencileri de katılabiliyor. Üç aşamadan oluşan yarışmanın ilk aşaması olan ön kayıt sürecinde takımların 16 Şubat 2018 tarihine kadar projelerini DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması web sitesi "www.daskbinatasarimi.com" üzerinden iletmesi gerekiyor.

Proje ön şartnamesine uygun şekilde tasarlanan bina projelerinin ön elemeden geçeceği ilk etabın ardından, ikinci aşamaya geçen takımlar projelerini DASK tarafından sağlanacak malzemelerle, teknik şartnameye uygun bina model maketlerine dönüştürecek.

Son aşamada ise üniversite öğrencilerinin tasarladığı bina maketleri, şartnameye uygunluklarına ve sarsma masasındaki depreme dayanıklılık performanslarına göre değerlendirilecek.

Üç kuvvetli yer hareketinden herhangi birinde yıkılmadığına karar verilen binalar arasında, değişik parametreler kapsamında değerlendirilerek belirlenecek en başarılı tasarım ve uygulamayı yapan takım yarışmanın birincisi olacak. Yarışmada dereceye giren ilk üç takım ödüllendirilecek ve birinci olan üniversiteye deprem sarsma masası da hediye edilecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen DASK Koordinatörü İsmet Güngör, şunları kaydetti:

“DASK olarak, en büyük temennimiz, depremlerin can kayıplarına ve hasarlara neden olmadığı bir Türkiye’yi hep birlikte inşa etmek. Bunun önemli adımları kentsel ve bireysel deprem bilincinin oluşturulması ve tüm yapıların yeterli deprem performansına haiz olmasıdır. Bu noktada dördüncüsünü düzenlediğimiz yarışmamızla gerekli deprem performansına sahip binaların üretilmesinde önemli rol üstlenecek olan geleceğin inşaat mühendislerine, deprem riski altındaki ülkemizde proje yaparken, en azından, nelere dikkat etmeleri gerektiğini göstermeyi hedefliyoruz. Yarışacak ekiplere şimdiden başarılar diliyorum.”