Serbest muhasebeci ve mali müşavirler, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e meslekte yaşanan sorunların aşılmasına yönelik yeni bir çözüm önerisi paketi sundu. Paket milyonlarca mükellefi yakından ilgilendiriyor.
 
Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Okkalı, bir muhasebecinin kaç işletmeye hizmet vereceğine sınır konulması gerektiğini söyledi. Kota uygulanmadığı için, bir muhasebeci veya mali müşavirin 150-200' civarında esnaf ve işletmenin defterini tuttuğunu belirten Okkalı, "Mevcut yapı iş yükümüzü artırırken kaliteyi düşürüyor. Önerimiz Maliye'nin kayıtdışıyla mücadelesine de katkı sağlar" dedi.
 
 Kota 15-20 olsun
 
Şimşek'e sunulan öneriye göre her bir muhasebeci ya da mali müşavirin hizmet vereceği mükellef sayısı örneğin 15-20 ile sınırlandırılacak. Daha fazla defter tutmak isteyen muhasebeciler ya birleşerek şirketleşecek ya da bürosundaki muhasebeci ve stajyer sayısını artıracak. Bu yolla çok sayıda işsiz muhasebecinin kolay iş bulur hale geleceği de belirtiliyor.
 
 Bugün 50-100 lira
 
Ancak mükellef sayısına kota getirilmesiyle birlikte halen 50-100 lira olan aylık defter tutma ücretinin bin liranın üzerine çıkacağı hesaplanıyor. Muhasebeciler, küçük esnafa gelecek yükün daha sınırlı kalabileceğini, 50 liralık ücretin 112 liraya yükselebileceğini belirttiler.
 
 Avukat gibi staj
 
Muhasebecilerin hazırladığı çözüm paketinde, tahsilat sorununun 'oda' aracılığıyla doğrudan icra yöntemiyle tahsilatı ve ödemelerin bankalar üzerinden yapılması; başta Maliye, SGK ve TÜİK olmak üzere kamunun yüklediği iş yüklerinin azaltılması, avukatlık stajının muhasebecilere de getirilmesi öneriler var.
 
 Bugün seçim var
 
11 binin üzerinde üyesi bulunan ASMMM Odası yönetiminde bugün seçim heyecanı var. Başkanlık için Mehmet Koça, Mehmet Okkalı ve Davut Özdemir liste çıkaracak. Oda seçimlerinin ardından büyük yarış TÜRMOB seçimlerinde yaşanacak.

 
ERDOĞAN SÜZER - BUGÜN GAZETESİ