TÜRKİYE’nin ilk sanayi kümelenmesini başaran illerinden Denizli, 2013’te 3 milyar 83 milyon dolarlık ihracat yaptı. Başarılarıyla 30 yıldır gündemde olan Denizli, 2023 yılı hedefi olan 15 milyar dolar yıllık ihracat için emin adımlarla yoluna devam ediyor.

TÜRKİYE’nin özellikle tekstilde ilk sanayi kümelenmesi örneklerinden biri olan Denizli ilimiz başarılarıyla, son 30 yıldır hep gündemde. 2001’deki kendi mali krizimizde ve 2008’de başlayan küresel krizin zor günlerinde bazı acılar yaşadı ama kısa sürede kendini toparladı ve yeniden büyük hedeflere kilitlendi. Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci, cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için ihracat hedefini 15 milyar dolar olarak belirlediklerini söylüyor ve şöyle devam ediyor:

OSB’YLE DAHA GÜÇLÜ

Bugün, Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nde 184 sanayi parselinde 130 fabrika bulunuyor ve burada 30 bin kişilik istihdam sağlanmış durumda.  DSO’nun öncülüğünde, kurulan bir diğer OSB; Çardak Özdemir Sabancı OSB ile de 98 sanayi parselli bir OSB Denizli’ye kazandırıldı. Şimdi bu bölge yatırımcı bekliyor. Ayrıca, 623 dönüm arazi üzerine kurulan Denizli Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde de tüm alt yapı ve üst yapı tamamlandı. Şimdi de; mermer, makine-metal sektörlerine yönelik ihtisas OSB’leri ve 11 bin dönümlük bir alana yayılan ıslah OSB çalışmalarını sürdürüyoruz.

REKORLARLA BÜYÜYORUZ

Yıllık ihracat rakamlarına göre 2013’te 3 milyon 83 milyon dolarlık ihracatla Türkiye’nin 8’inci ili olduk. Denizlili ihracatçı 2013 yılında aylık bazda rekor rakamlara imza attı. Kasım ayında tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamı olan 320 milyon doların üzerine çıktık. Bu performans 2014 yılında da devam ediyor ve aylık ihracat rakamı 300 milyon dolara yakın seviyelerde seyrediyor. Aylık 400 milyondolarlık ihracata ulaşmak için yeni yatırımlar yapılması gerekiyor. Ne yazık ki son teşvik uygulamalarından Denizli olumsuz etkilendi. Yine de biz, 2023 yılı hedefimiz olan yıllık 15 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmak için emin adımlarla ilerliyoruz. Tekstil ve konfeksiyon sektörünün Denizli ihracatı içindeki payı 2003-2013 periyodunda yüzde 82.1’den yüzde 45.6’ya gerilerken, elektrik - elektronik ve demir-demir dışı metaller ihracatının payı yüzde 7.4’ten yüzde 26.1’e yükseldi. Madencilik sektörü ihracatı yüzde 20’nin üzerinde arttı.


8.
Denizli’nin Türkiye’nin en çok ihracat yapan illeri arasındaki sıralaması.

3 milyar 83 milyon $
Denizli’nin 2013 yılı ihracatı

15 milyar $
2023’te yıllık ihracat hedefi.

182
Denizli’nin ihracat yaptığı ülke sayısı

Yüzde 70
Türkiye havlu bornoz ihracatında Denizli’nin payı

Yüzde 6.7
Denizli’deki işsizlik oranı. (Türkiye geneli yüzde yüzde 9.7)

2 milyon
2013’te Denizli’ye gelen turist sayısı. (1.3 milyonu yabancı)

27
Denizli’deki otel sayısı

Yüzde 17
Türkiye blok mermer üretiminde Denizli’nin payı

Doğruyu ‘şirketkur’la bulacaklar

GARANTİ Bankası, yeni hizmeti “ŞirketKur” ile girişimcilerin aklındaki soruları cevaplıyor. Garanti’nin işbirliği yaptığı danışmanlık firması, şirket kurmak isteyenlerin garanti.com.tr adresinde doldurduğu formu inceleyerek, hangi şirket tipinin uygun olduğunu ve maliyet giderlerini, e-posta yoluyla kendilerine bildiriyor. Garanti Bankası Genel Müdürü Yardımcısı Nafiz Karadere, “Girişimcilerin en büyük problemlerinden biri, hangi tipte şirket kurmanın doğru olacağını bilmemek. ŞirketKur ile girişimcilerin yaşadığı zorlukları minimum seviyeye indirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Yatırım için Kıbrıs’a  yüzecek

KUZEY Kıbrıs’ın en büyük özel sektör yatırımcıların-dan Altınbaş Holding, Yavru Vatan’ın kurtuluşunun 40. yılında işadamlarına yatırım çağrısı yapacak. Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vakkas Altınbaş, Mersin Anamur’dan Kıbrıs Girne’ye beraberlik ve barışın gücüne de dikkat çekmek için, 18 Temmuz’dan 20 Temmuz’a kadar kulaç atacak. Vakkas Altınbaş, “Kuzey Kıbrıs’ın Türkiye’ye yüzme mesafesi kadar yakın olduğu gerçeğinden yola çıkarak, işadamlarımızın dikkatini yatırım için Kıbrıs’ın da birçok sektörde cazip olduğuna dikkat çekmek istiyorum.

Şalgamcı Doğanay’dan ‘CamPet’

Şalgam suyunu ulusal ve uluslararası pazara sunan Doğanay Gıda,  Alman Schott ile  yeni bir cam kaplama teknolojisi geliştirdi. Artık, pet şişelerin içi cam ile kaplanacak ve tüketicilerin ürünleri plastik malzeme yerine sağlıklı camdan içmeleri daha düşük maliyetle sağlanacak. Doğanay Gıda, campet ambalajı limonata için kullanmaya başladı. Doğanay Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Doğanay, “Kullancıların tercihlerine bakınca Campet kaçınılmaz hale geldi. Campet’te sunulan tüm içecekleri güvenle çocuklarınıza içirebilirsiniz” dedi.