İlk kez ev sahibi olacak vatandaşlara konut hesabı açtırmaları halinde devlet tarafından 15 bin TL’ye kadar destek sağlanıyor. Konut hesabı açtırıp tasarruf yapan kişilere devlet desteği veriliyor ve bu kişilerin ev sahibi olması sağlanıyor. 7 Haziran 2015 tarihi itibarıyla tamamı kendisine ait bir konutu bulunmayan Türk vatandaşları konut hesabı açtırarak devlet desteğinden yararlanabilirler. 18 yaşın altındaki kişiler için konut hesabı açılabilir ancak hesap açılışı 18 yaş altındaki kişinin velisi veya vasisi tarafından yapılmalıdır.

Konut hesabı bankaların yurtiçindeki şubelerinde TL cinsinden açılmalı. Konut hesabının ortak hesap olarak açılması mümkün değildir. Konut hesabı açtıracak kişinin tamamı kendi üzerine olan bir tapusunun bulunmaması da şart. Bir kişi yalnızca bir tane konut hesabı açtırabilir. Diğer yandan konut hesabının açıldığı bankadan bir başka bankaya transfer edilemez. Bu nedenle konut hesabı açtıracak kişilerin hesap açtıracakları bankayı iyi tercih etmeleri gerekiyor.

30 BİNE KADAR YATIRABİLİR
Konut hesabı açtıran kişi konut hesabı açılış tarihinde hesaba 30 bin TL’ye kadar para yatırabilir. Bu sayede konut hesabına uygulanacak devlet desteğinin miktarının artırılması söz konusu olabilir. Konut hesabı açtıran kişiler isterlerse ayda bir, isterlerse üç ayda bir hesaba ödeme yapabilirler. Ödemelerini aylık olarak yapan kişiler ayda en az 250, en fazla 2.500 TL ödeme yapabilirler. Üç aylık ödeme yapanlar için ise alt limit 750, üst limit 7.500 lira.

AKSATMAMAYA DİKKAT EDİN
Konut hesabına aylık ödeme yapmayı tercih eden bir kişinin bir yıl içerisinde üçten fazla kez, üç aylık ödeme yapmayı tercih eden kişinin ise bir yıl içerisinde birden fazla kez hesaba ödeme yapmaması halinde bu kişilere devlet katkısı ödenmez. Diğer yandan bu durumlarda açılan hesap, konut hesabı statüsünden çıkartılır.

İŞTE DESTEK TABLOSU
Konut hesabı açtıranların destekten yararlanabilmeleri için sistemde en az üç yıl kalmaları şart. Hesaba 36 ila 47ay arasında para yatıranlar biriken paranın yüzde 15’ini 13 bin TL’yi geçmemek üzere, 48 ila 59 ay yatıranlar paranın yüzde 18’ini 14 bin TL’yi geçmemek üzere ve 60 ay ve üstü para yatıranlar ise paranın yüzde 20’sini 15 bin TL’yi geçmemek üzere devlet katkısı olarak alabilirler.


Hürriyet