YARGITAY'ın kararına konu olan olay 2012 yılında Ankara'da yaşandı. Zafer B. bir galerici ile anlaşarak arabasını sattı ve galeride bıraktı. Söz konusu araçla alkollü olarak trafiğe çıkan galeri sahibi motosikletli sürücü Yunus Y.'ye çarptı. Kaza sonucunda motosikletli sürücü Yunus Y. hayatını kaybetti.

Yunus Y.'nin ailesi maddi destekten yoksun kaldıkları gerekçesiyle hem galeri sahibine hem aracın sahibi Zafer B.'ye hem de sigorta şirketine yaklaşık 150 bin TL'lik tazminat davası açtı. Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada Yunus Y.'nin eşi A.Y., "Kocam polyester işçisiydi, aylık 2 bin TL alıyordu, ölünce maddi destekten yoksun kaldık. Hem sigorta şirketinin, hem galeri sahibinin hem de araç sahibi Zafer B'nin 150 bin liralık maddi tazminattan sorumlu tutulmasım istiyorum" dedi.

'SATICI SORUMLU DEĞİL'

Galeriye aracını teslim etmesinin ardından, araç üzerindeki hakimiyetinin sona erdiğini belirterek davanın Zafer B. yönünden reddine karar veren mahkeme, galeri sahibi ile sigorta şirketinin aileye toplam 60 bin TL tazminat ödemesini kararlaştırdı. Bu karar galeri sahibi ve sigorta şirketi tarafından temyiz edildi.

Temyiz istemini görüşen Yargıtay 17. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Kararda, "Motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyette bulunan kişiler, bu tür araçların gözetim, onarım, bakım, alım-satım, araçta değişiklik yapılması vb. amaçla kendisine bırakılan bir motorlu aracın sebep olduğu zararlardan dolayı işleten gibi sorumlu tutulur. Aracın galeriye teslim edildiğine dair yazıh herhangi bir belge verilmemiş, kazaya neden olan aracın satışı için verilmiş özel vekaletname gibi herhangi bir belge ibraz edilmemiştir.
 Bu yüzden davanın araç sahibi Zafer B. tarafından reddine karar verilmesi doğru değil" denildi.

Yerel mahkeme ilk kararında direndi. Bunun üzerine dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun gündemine geldi. Hukuk Genel Kurulu yerel mahkemenin direnme kararını bozdu. Böylece karar kesinleşmiş oldu. Yerel mahkeme yeniden yapacağı yargılamada araç sahibi için de yeni bir tazminat miktarı belirleyecek.


Fevzi ÇAKIR / HT GAZETE