Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün nem önleyici özelliği olmayan deposunda 9 yıldır tescillenmeyi bekleyen 80 bin adet tarihi halı ve kilim için nihayet adım atıldı. Tasnif ve tescil işlemlerine başlanırken şimdi de uzman ekip eksikliği ortaya çıktı. 2-3 asırlık değerli vakıf halı ve kilimlerinin tamamının tescil işlemleri uzman eksikliği nedeniyle 5 yılı bulacak. Bu süreçte halı ve kilimlerin rutubetten zarar görmeye devam edeceği belirtiliyor. Amerika ve Avrupa'daki ünlü müzeler ise Osmanlı halılarını sergileyerek milyonlarca turist çekiyor.

Ankara Vakıflar Bölge Müdürlüğü uzmanlarının yanı sıra İstanbul, Malatya, Konya ve Sivas'tan 15'er günlüğüne gelen sanat tarihçileri Ankara Ostim'deki depoya girerek eserleri fotoğraflayıp, tasnif ediyor. Sıra numarası verilen, hangi bölgeye ait olduğu kayda geçirilen halı ve kilimlerin depodaki yeri kayıt altına alınıp paketleniyor. Yetkililer, birbirinden değerli ata yadigârı 80 bin tarihi halı ve kilimin tescil işlemlerinin tamamlanmasının 5 yıl sürebileceğini belirtiyor. Bu durumun başkanlık bünyesinde yeterli uzman bulunmamasından kaynaklandığı ifade ediliyor. Kış aylarında da deponun soğuk olması sebebiyle tasnif ve tescil işlemlerine ara verileceği dile getiriliyor. Bir halı uzmanı, “Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün görevlendirdiği ekipler, 2006 yılında Kayseri, Niğde, Konya gibi şehirlerden vakıf malı tarihi halıları Ankara'ya taşıdı. Bu süreçte halıların tesciline esas teşkil edecek alındığı bölge, şehir ve camiyi belirten bilgiler kayda geçirilmedi. Nem önleyici sistemi bulunmayan Ostim'deki depoya 9 yıl önce kaldırılan bu halı ve kilimler, o gün bugündür tescil bekliyor.” dedi. Halıların istiflendiği deponun iklimlendirme sistemi bulunmuyor. Vakıf eseri halı ve kilimlerden bazılarının rutubetten zarar gördüğü belirtiliyor.

DÜNYADA TURİSTLERİN GÖZDESİ, TÜRKİYE'DE DEPODA ÇÜRÜYOR

Vakıflar Genel Müdürlüğü, envanterindeki tarihi halı ve kilimlerin bazılarını İstanbul, Ankara ve Konya'daki müzelerinde dönüşümlü olarak sergiliyor. Ancak sergilenenlerden daha çok depoda tarihi halı ve kilim mevcut. Bu halıların sergilenmesi için şimdilik herhangi bir proje yok. Dünyanın en çok turist çeken müzeleri ise Osmanlı halılarına büyük önem veriyor. New York Metropolitan Museum of Art, Londra Victoria ve Albert Müzesi, Berlin Staatliche Museum, Hamburg Museum für Kunst und Gewerbe, Floransa'da Museo Bardini gibi müzeleri gezen milyonlarca turist, başta Uşak, Ladik ve Bergama halıları olmak üzere Osmanlı halı ve kilimlerini görme imkanı buluyor. (Zaman)