Hüseyin Özay
 
2011 yılının Ekim ayında lüks otomobillerde Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) artırılması sonrası satışlarda görülen hızlı düşüş, kaçakçılık şüphelerini artırdı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in talimatı üzerine harekete geçen Vergi Denetim Kurulu müfettişleri de lüks araçlarla ilgili yaptıkları incelemelerde çarpıcı bilgilere ulaştı. Yapılan denetimlerde, trafikte dolaşan her dört lüks araçtan birisinin vergisinde kaçak olduğu belirlendi. Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nın lüks araçlarla ilgili başlattığı inceleme organize suç vergi kaçakçılığı kapsamında yürütülüyor. İnceleme çerçevesinde, 2007 yılından 2011 yılı sonuna kadar ithal edilen yaklaşık 300 bin lüks araç tek tek mercek altına alındı. Söz konusu araçlar için ödenen vergiler, veri ambarındaki bilgilerle karşılaştırılıyor. Bu kapsamda yapılan ön incelemelerde, aynı dönemde ithal edilen yaklaşık 70 bin aracın vergisi şüpheli bulundu. Buna göre, trafikte bulunan yaklaşık dört lüks araçtan birisinin vergisinde kaçak bulunuyor.
 
52 bin Euro’luk vurgun
 
Denetim elemanları, incelemenin halen devam ettiğini belirterek, araştırmanın ardından, lüks araçların vergilerini gizleyen ithalatçılara büyük oranlarda vergi cezasının kesilmesinin söz konusu olabileceğini bildirdiler. Yapılan incelemeye göre, yurt dışından alış fiyatı 50 bin Euro olan bir lüks araca, yüzde 18 KDV, yüzde 130 ÖTV uygulanıyor. Ve 50 bin Euro’luk araçtan 85 bin Euro’luk bir vergi alınıyor. Ancak, söz konusu aracın vergisi beyanlarla değiştiriliyor ve 85 bin Euro’luk vergi 33 bin liraya kadar düşürülüyor. Böylece, lüks aracın vergisinde 52 bin Euro’luk bir vergi indirimine gidiliyor. Aynı araç ise piyasada kâr payı ile 141 Euro’dan satılıyor. Devlete gitmesi gereken 52 bin Euro ise satıcının cebinde kalıyor.
 
5 ayda satışları yüzde 55.1 düştü
 
Motor hacmi 2000 cc’nin üzerindeki otomobillerde ÖTV’nin yüzde 84’ten yüzde 130’a çıkarılmasından sonra bu yılın ilk 5 ayında lüks otomobil satışı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55.1 geriledi. Bu sınıftaki otomobillerin satışı geçen yılın aynı dönemine oranla sert gerilerken adetsel olarak, 4 bin 303’ten bin 931’e düştü. Ocak-Mayıs döneminde satılan toplam otomobillerin yüzde 85.6’sını vergi oranları düşük olan araçlar oluşturdu.



Star