DUYGU ÖZKAN, KORAY TEKİN 
Bu kişiler 1 Temmuz 2012’de değişen Borçlar Kanunu’nun 138. maddesine göre yeni bir uyarlama yapılmasını bekliyor. 138. maddede borçlunun taraflarca öngörülemeyen ve öngörülmesi beklenmeyen nedenlerden dolayı aşırı ödeme güçlüğüne düşmesi durumunda borçlu, hâkimden sözleşmenin yeni koşullara uyarlanmasını isteme, bu mümkün olmadığı takdirde sözleşmeden dönme hakkına sahip. Bu kanun maddesi dövizzedelerin umudu.

Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkanı avukat Şükran Eroğlu, “Eski Borçlar Kanunu’na göre döviz krizleri yaşayan bir ülke olarak vatandaşların krizi öngörmeleri gerekiyordu. Yeni Borçlar Kanunu bu hükmü tamamen değiştirdi. 1 Temmuz’daki yasa değişikliği ile ilgili artık Japon Yeni mağdurlarının davalarını kazanabileceğini düşünüyorum.” dedi. 2008 yılının Ağustos ayında 1,1 TL olan 100 Japon Yeni, şu an 2,23 TL seviyelerinde.

Dövizzedelerin hepsinin hikayesi benzer. Bunlardan Isparta’da yaşayan Melek Oflaz 2008 yılında banka tarafından yönlendirilerek 63 bin liralık kredi çekti. Taksitlerine 800 lira ödeyerek başladığını ifade eden Oflaz, birkaç ay sonra aylık taksit ödemelerinin 3 bin 100 liraya yükseldiğini belirtiyor. Babası da ev için 67 bin TL kredi çekti. Onun da ödemeleri 600 TL ile başladı. Fakat birkaç ay sonra 3.500 liraya ulaştı.