Dünya Bankası, Gazze’de ekonominin çökmüş durumda olduğunu, halka yönelik temel hizmetlerin tehlike altında olduğunu açıkladı.

Dünya Bankası bugün yayımladığı raporda, İsrail tarafından 10 yıldır kuşatma altında tutulması ve son likidite sıkıntısı sebebiyle Gazze’de ekonominin çökmekte olduğunu, durumun endişe verici bir noktaya geldiğini belirtti.

Raporda nüfusun yüzde 70’inin gençlerden oluştuğu Gazze’de işsizlik oranının yüksek olduğu, her iki kişiden birinin fakirlik çektiği kaydedildi. Raporda, İsrail’in uyguladığı ambargo ve ABD’nin Filistinli mültecilere yaptığı yardımı kesmesi sebebiyle 2018 yılının ilk çeyreğinde ekonominin yüzde 6 küçüldüğü aktarıldı.

Dünya Bankasının hazırladığı Gazze raporunu yarın New York’ta, BM İnsan Hakları Filistin Halkına Yardım Komitesinin toplantısına sunacağı ifade edildi.

Dünya Bankasının Batı Şeria ve Gazze Şeridi temsilcisi Marina Weiss, raporla ilgili açıklamasında, "Savaşın etkileri, kuşatma altında tutulma ve iç anlaşmazlıklar Gazze’yi ekonomik olarak felç etmiş durumda. Gazze’de ekonomik ve sosyal şartlar 10 yılı aşkın bir süredir kötüye gitmekteydi. Fakat son aylarda bu kötüleşme hızlandı ve kritik bir noktaya ulaştı. Artan hayal kırıklığı halen artmakta olan gerginliği gittikçe artırıyor" dedi.

Marina Weiss, halkın çoğunu teşkil eden Filistinli gençlerin nispeten iyi eğitim almış olduğunu ve büyük bir ekonomik potansiyel kaynağı olabileceğini söyledi. Bunun yeni iş sahası açma teşebbüsünde ekonomik gelişimde büyük bir önemi olduğunu vurguladı. Weiss, bütün ilgili tarafların birleşmesi ve bu gençler için uygun bir ortam oluşturması konusunda birlikte çalışma yapılması çağrısında bulundu.