Hülya GÜLER

İş dünyası düzenli ödeme yapanlara bu paket içinde bir jest yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. İş dünyasının 'jest' olarak ifade ettiği talepleri ise, vergisini düzenli ödeyenlere 5 ya da 10 yılda bir kez yüzde 5'lik bir vergi indirimi yapılması, yeşil pasaport verilmesi ya da vergi siciline bakılarak yıllık, yüzde 1-3 oranında indirim yapılması şeklinde özetlenebilir.

Pozitif ayrımcılık olsun

TÜRKİYE Odalar ve Borsala Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da geçtiğimiz günlerde gerçekleşen genel kurul toplantısındaki konuşmasında, vergi reformunun iş dünyasının en öncelikli meselesi olduğunu belirterek konuyu gündeme getirmişti. Hisarcıklıoğlu konuşmasında şunları söylemişti: "Vergi reformuyla, sadece 'yakaladığından' değil, herkesten, daha adil vergi toplayan bir sistem kurmalıyız. Yapılacak vergi reformu, sadece devletin gelirini artırmayı hedeflememeli. Her zaman ifade ettiğimiz bir husus var. Vergisini düzenli ödeyenlere pozitif ayrımcılık yapalım ki, herkes vergi ödemeye teşvik edilsin."

Af ve jest eş zamanlı olsun

ERDAL Bahçıvan (İstanbul Sanayi Odası Başkanı): Affın sistematiğine taraf olmamakla birlikte bu tip uygulamalar, devlete, borcuna, sorumluluğuna saygı gösteren mükellefler açısında vicdani bir zedelenme yaratıyor. Affın zorunluluk haline geldiği dönemlerde, ödemelerini zamanında yapan işletmeler için de, eş zamanlı olarak, kolaylık ve destekler gündeme getirilmeli.

5 puanlık indirim

İbrahİm Çağlar (İstanbul Ticaret Odası Başkanı): Elbette 'affın kamuya ciddi bir kaynak sağlayacağı aşikar. Ancak bir yandan af getirilirken diğer yandan da vergisini zamanında ödeyen kişiler için teşvik edici ve özendirici bir çalışmanın da yapılması gerektiğini düşünüyorum. Örneğin, bu kişilerin ödeyecekleri vergi oranında 5 puanlık indirime gidilebilir.

Peşin ödeme kalkabilir

Abdulkadir Konukoğlu (Sanko Holding Onursal Başkanı): Düzenli vergi verenlerin hiç değilse 3 ayda bir peşin alınan kurumlar vergisinin yılın sonunda alınması gibi bir jest yapılabilse çok iyi olur. En azından vergisini aksatmadan ödeme konusunda teşvik edici bir uygulama olur. Bu ikramiye için şirketlerin vergi siciline bakılıp, ona göre karar verilebilir.

Alışkanlık yapmamalı

Hamdi Akın (Akfen Holding Başkanı): Pakette küçük işletmelere yeni bir fırsat verilmesi olumlu. Ancak bu tür aflarla vergiyi ödememe alışkanlık haline gelmemeli. Vergi affı beklentisi alışkanlık yapabilir. Bu afllarla birlikte vergisini düzenli ödeyenlere bir teşvik de gelse o zaman vergi tahsilatı daha da arta ve o zaman bu tür uygulamalar da daha fazla amacına ulaşır.

Ödülümüz piyasadan

Mustafa Boydak (Boydak Holding Başkan Vekili): Ben bu konuda biraz farklı düşünüyorum. Benim bir jest talebim yok. Vergisini düzenli ödeyenler zaten piyasa da ödellendiriliyor. Ucuza borçlanıyorlar, ihracatta öncelikleri var, bürokraside de kolaylıklar yaşıyorlar. Ödemeyenler işlerini yürütürken zorlanıyor. Borçlanamıyor, her şeyleri bloke ediliyor.

Af beklentisi zarar veriyor

Tuncay Özilhan (Anadolu Grubu Başkanı): Bugüne kadar yurtdışında vergi affı çıktığını duymadım. Uygulama vergisini ödemeyenlere bir ödül gibi olmamalı. Alışkanlık yapmamalı, ödeyen ve ödemeyen ayrılmalı. Bu pakette ödeyenlere de bir jest yapılması iyi olur. Ülkenin bir krizden geçtiği dönemlende vergi affı gibi tedbirler alınabilir ama alışkanlık yapmaması gerekiyor.

Mehmet Şimşek de gündeme getirmişti

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek de geçmişte dürüst mükellefin ödüllendirilmesi gerektiğine yönelik demeçler verdi, ancak şimdiye kadar herhangi bir düzenleme yapılmadı. Maliye 2010 yılında vergisini zamanında ödeyenlere 3 ve 5. yıldan sonra sadece beyana dayalı vergilerde belli oranda indirim yapılmasına yönelik çalışma yürütüldü. 3 yılın sonunda vergisini düzenli ödeyen mükellefe 4. yılda, 5 yıl düzenli ödeyene de 6. yılda indirim yapılmasına yönelik modeller tartışıldı. Ancak bütçe dengeleri açısından çalışmalar kabul görmedi.