TÜRKSAT Genel Müdürü Dalbay, elektronik ortamda sunulan hizmet sayısının 22'den 171'e ulaştığını aktardı. Dalbay, "Denizcilik işlemleri, asker alma, seferberlik ve yoklama işlemleri, trafik ceza puanı ve dava sorgulama, iş başvurusu gibi mevcut e-devlet hizmetlerine, adres değişikliği, tüketici işlemleri, TBMM e-randevu gibi hizmetlerin de eklenmesi çalışmaları tamamlanmış ve e-devlet kapısından sunulmaya hazır duruma getirilmiştir." dedi.

Ulaştırma Bakanlığı ve TÜKSAT AŞ tarafından düzenlenen Uluslararası e-Devlet Konferansı'nın açılışında konuşan TÜRKSAT Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay, Ekim 2009'da hizmete soktukları mobil devlet projesiyle, e-devlet kapısına cep telefonları üzerinden erişme ve e-devlet hizmetlerinden yararlanmanın mümkün hale geldiğini söyledi.

Dünyada java tabanlı ilk uygulama olan m-devlet uygulaması kapsamında sunulan hizmetlerin sayısını artırma çalışmalarının ise aralıksız devam ettiğini dile getiren Dr. Dalbay, şöyle devam etti: "Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve TÜRKSAT tarafından ulusal ve uluslararası kurumlarla ortaklaşa yürütülen, e-Devlet Kapısı'ndan hizmet alan vatandaşlarımızın e-devlet hizmetlerinden memnuniyetinin ölçülmesi ve mobil cihazlar üzerinden vatandaşlarımızın yerel politika oluşturma mekanizmalarına daha fazla katkıda bulunması projelerimizin 2010 yılında hayata geçmesiyle kamu yönetimimize vatandaş odaklılık temelinde yeni fırsatlar doğacaktır."

Genel Müdür Dalbay, e-Devlet Kapısı üzerinden hizmet alan vatandaşların memnuniyetlerinin ölçülmesine yönelik geliştirilen metodolojinin diğer Avrupa ülkeleri için de örnek teşkil edeceğini ifade etti.

Türk kamu yönetiminde bilişim odaklı büyük bir değişim, dönüşüm ve gelişimin yaşandığına işaret eden Dalbay, "Kamu hizmetlerinin e-Devlet hizmetine dönüştürülmesi ve e-Devlet Kapısı'ndan sunulmasına dönük başarılı çalışmalarından dolayı başta Denizcilik Müsteşarlığı olmak üzere Milli Savunma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İş-Kur Genel Müdürlüğü, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğü gibi emeği geçen tüm kamu kurum ve kuruluşlarının değerli yöneticilerine şükranlarımı sunuyorum." diye konuştu.

YILDIRIM: E-DEVLETTE EZBER BOZMA DÖNEMİNDEYİZ

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, e-Devlet olma yolunda büyük adımlar attıklarını, TBMM'ye sevk edilen yasa tasarısının kanunlaşmasıyla da 171 hizmetin 3 kat artacağını söyledi.

Alt yapıyı güçlendirdiklerine dikkat çeken Ulaştırma Bakanı Yıldırım, mevzuat engellerini aştıklarını, artık ezber bozma döneminde olunduğuna dikkat çekti.

Antalya'da yapılan Uluslararası e-Devlet ve e-Yönetişim Konferansı'nda (ICEGEG) konuşan Yıldırım,"Geleneksel devletten e-devlete geçiş için önemli çalışmalar yaptık. Çünkü e-devlet, bize şeffaf, toplumun hizmetlere erişilebildiği, refah ve katılımcı yönetim ortamı sunuyor. Gelinin noktaya baktığımızda Türkiye'de mobil abone yoğunluğu yüzde 100'e ulaştı. ADSL kullanıcı sayısı yüzde 50'yi aştı, genişbant kulanıcı oranı yüzde 10, kişisel bilgisayar sahibi olma oranı ise yüzde 20'ye yaklaştı. Şuan 35 milyon bilgisayar kullanıcısı var. 2013 yılında ulaşmamız gereken hedef ise 55 milyon. Güçlendirilen bu alt yapıda içerik, trafik, bilgi ve hizmet olması gerekiyor. Burada yayıncılıktan görüntü nakline ve telemetriye kadar birçok hizmet verilmeli." dedi.

Bakan Yıldırım, şöyle devam etti: "E-Devlet'in alt yapısı için zihinsel değişim gerçekleştirilirken okuryazar oranı artırılmalı ve geniş band problemi ortadan kaldırılmalı. Biz bunların birçoğunu yaptık. Önümüze çıkan mevzuat engelini aştık. Artık ezberlerin bozulmasını yaşıyoruz. Şimdi ezber bozma dönemindeyiz. Bunları yaparken ortak değerlerimizden, kültürümüzden de uzaklaşmamamız gerekiyor. Hem değerlerimizi muhafaza edecek hem de geleceğe doğru yürüyeceğiz."

"E-Devlet Kapısı'nı 2008 yılı sonunda hizmete açarken 116 eylem planımız vardı." diyen Bakan Yıldırım, Meclis'te bulunan tasarının yasalaşmasıyla hizmetin 3 kat artacağına dikkat çekti.

Binali Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı: "Önce vatandaşa 22 kapı ile hizmet sunmaya başladık. Geldiğimiz süreçte şu an 171 hizmet veriyoruz. 190 bin de sürekli kullanıcımız var. Biz bu hizmetlerle devlet-vatandaş ilişkisini kolaylaştırıyoruz. Bir yandan hizmet sayımızı artırmaya çalışırken, diğer yandan da vatandaşın bu hizmetlere kolay ulaşmasını kolaylaştırıyoruz. E-devlette de bürokratik engeller olmamalı. Hizmetin güvenliğini sağlayıp vatandaşın, cep telefonundan, ev ve işyerinden kolay bir şekilde ulaşmasını sağlamalıyız. Bürokratik engelleri aşmak için e-devlet kanun tasarısını Meclis'e sevk ettik. Yasalaşması durumunda 33 mevcut kanunda evraka dayalı hizmetlerde değişiklik yapıyor. Böylece hizmetler kolaylaşacak. Bu çok önemli bir gelişme olacak. Böylece verdiğimiz 171 hizmetin sayısı 2-3 kat birden artacak. Ardından verilen hizmetleri farkındalık sağlayarak topluma anlatacağız."

ZAMAN