Her olayda sadece siyasetçileri suçlu görmenin, haksızlık ve insafsızlık olacağını belirten Hisarcıklıoğlu, "Herkes, özeleştiri yapmalı, başkalarından önce kendi hatalarını görmeli." dedi. Hisarcıklıoğlu, "Kuşadası'nda yaptığınız konuşmada (siyasi kavga ortamı oluşturularak ülkenin geleceği ile oynadılar) derken kimi kastediyorsunuz?" sorusu üzerine, "Siyasi kavga ortamından kastettiğim şudur: 2007'den itibaren kendi içimizde ayrılığa düştük. Ekonomi geri planda kaldı ve reform süreci aksadı. İşin bereketini kaybettik. Siyasetin doğal akışına dışarıdan yapılan müdahaleler, huzur ve istikrar ortamını bozdu. Siyasi kavga ortamına zemin sağladı." dedi.

Bunun ilk örneğinin 27 Nisan e-muhtırası girişimi olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, sonrasında meslek liselerinin de bu çekişmelerin içine çekilerek, meslekî eğitimin önünün tıkandığını ve Türkiye'nin geleceğinin karartıldığını ifade etti. Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: "Kapatma davası ile hızlanan demokrasiye müdahale girişimleri, ülkemizi siyasi ve ekonomik belirsizlik sürecine soktu. Kısacası evrensel hukuk değerlerinin dışına taşan siyasete müdahale girişimleri, halkın iradesine, demokratik kazanımlara, hukuk devleti anlayışına, siyasi ve ekonomik istikrara büyük zararlar verdi. Toplumun büyük bir bölümünün vicdanlarını yaraladı. Yalnız şunu da belirtmeliyim ki, her olayda sadece siyasetçileri suçlu görmek de, haksızlık ve insafsızlık olur. Herkes, özeleştiri yapmalı, başkalarından önce kendi hatalarını görmeli."

Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak gelecek vizyonlarının iki çıpaya dayalı olduğunu belirterek, güçlü ekonomi ve kaliteli demokrasinin, birbirinden ayrılmaz bir bütün olduğunu söyledi. TOBB Başkanı, "Bakın içine kapanan, dünyadan soyutlanan, demokrasiden uzaklaşan, hürriyetlerin kısıtlandığı her dönem, Türkiye'ye istikrarsızlık, huzursuzluk, fakirleşme ve kaybolan yıllar getirmiştir. Buna karşın hürriyetlerin genişlediği, huzur ve istikrarın sağlandığı, dışa açılmanın sağlandığı dönemlerde ise büyüme ve kalkınma sağlamıştır." dedi.

KUŞADASI'NDA NE DEMİŞTİ?

Hisarcıklıoğlu önceki gün Kuşadası Ticaret Odası yeni hizmet binası açılış töreninde şunları söylemişti: "İşsizlik sorununun ekonomik büyüme sağlanmadan çözülmesi mümkün değil. Türkiye'de 2002-2007 arasında ekonomi yüzde 49 büyüdü. Bu büyüme sırasında özel sektör olarak 3,2 milyon kişi istihdam ettik. Büyümek demek zenginlik demektir. 2007 yılındaysa işin tadı kaçtı. Kendi içimizde kavgaya başladık. Dünyada daha kriz yokken bizde düşüş başladı. Biz 2007'de ikaz ettik, 'işin bereketi kaçıyor' diyerek uyardık. Ama maalesef bizi kimse dinlemedi. Siyasi kavga ortamı yaratarak bu ülkenin geleceğiyle oynadılar. 3 yıl kaybedildi. Son 3 yılda siyaset, ekonominin önüne geçti, ekonominin önüne geçince de ortak aklı kaybettik. Sonucunda dünyada en fazla küçülen ekonomi Türkiye ekonomisi oldu."

ANKARA AA